Onko Lotto pelikansalle jo liian vaikea peli? Päävoitto on pahimmillaan jäänyt jakamatta 40 peliviikolla vuodessa

Loton päävoiton saa varmasti – jos tekee 18,6 miljoonaa erilaista yhden euron riviä.

Siinä ei ole tietenkään mitään järkeä, koska päävoitto on aina tuota pienempi summa.

Yhdellä kierroksella rivejä tehdään enimmillään yli yhdeksän miljoonaa. Niistäkin useimmat ovat päällekkäisiä eri pelaajilla.

Esimerkiksi peräkkäisten alkunumeroiden 1–7-rivejä on niin paljon, että sillä saisi päävoitosta vain muutaman tonnin.

Pelaajien usein käyttämien syntymäpäivänumeroiden pulma on, että numerot 32–40 jäävät huomiotta. Kone arpoo numerot tasaisemmin.

Voittamisen vaikeus ei saa kansaa valittamaan vaan pelaamaan – varsinkin jättipottikierroksilla.

Veikkaus Oy ei pidä voittamista liian vaikeana:

– Ennätyspottitaso on jo huiman korkea pelin vaikeuteen ja rivihintaan suhteutettuna, viestittää Veikkaus Oy:n tiedottaja Pipsa Öhman.

Lotto on pysynyt uusien pelien paineissakin sitkeästi suosituimpana. Osin asema on turvattu ruudukkomaksulla, jota ei ole nostettu vuoden 2011 jälkeen, vaikka jättipotit ovat paisuneet kymmenestä yli viiteentoista miljoonaan.

Suomalaiset maksavat Lotto-jahdistaan vuosittain reilut 300 miljoonaa euroa ja saavat takaisin voittoina 40–55 prosenttia.

Veikkauksen noin miljardin euron tulos menee vuosittain jaettavaksi edunsaajaministeriöiden kautta yleishyödyllisiin tukiin. Summasta ei erotella yksittäisten pelien osuutta.

Tulos tilitetään kokonaisuudessaan sosiaali- ja terveys-, opetus- ja kulttuuri- sekä maa- ja metsätalousministeriöille, jotka jakavat avustusvarat laissa määritellyille edunsaajaryhmille.

Veikkaus ei siis itse jaa omia voittorahojaan ulos.

Vuosina 2009–2016 päävoitto jäi jakamatta 231 kertaa eli vuosittain keskimäärin 29:llä kierroksella.

Voittaminen vaikeutui selvästi, kun pelinumeroita lisättiin 39:stä neljäänkymmeneen vuoden 2016 lopulla. Erilaisten rivien määrä kasvoi lähes 3,3 miljoonalla eli 21,2 prosentilla. Päävoiton todennäköisyys laski noin 17,5 prosenttia.

Aiemmin päävoiton todennäköisyys oli yksi 15,4 miljoonasta, uudistuksen jälkeen yksi noin 18,6 miljoonasta.

Toisin ilmaistuna Loton pääpotin voi saada nyt 0,0000054 prosentin todennäköisyydellä. Ennen uudistusta luku oli 0,0000065 prosenttia.

Monikansallisen Vikingloton päävoiton todennäköisyys on yhden suhde 98:aan miljoonaan.

Eurojackpot-pelistä saa pääpotin varmasti tekemällä 95,3 miljoonaa erilaista riviä.

Jokerissa päävoiton todennäköisyys on yhden suhde kymmeneen miljoonaan.

10-tason Kenossa 10 oikein -tuloksen todennäköisyys on yksi 2,15 miljoonasta.

Kuva: Anniina Louhivuori

Päävoitto jäi jakamatta Suomen Lotossa 116 kertaa uudistuksen jälkeisillä pelikausilla 2017–2019, eli keskimäärin 39 kierroksella. Huippuna on toistaiseksi vuosi 2018, jolloin 52:sta kierroksesta peräti 40 pelattiin ilman päävoittoa.

Uudistuksessa 3 +1 -luokka lisäsi pikkuvoittoja. Veikkauksen mukaan tämä oli asiakkaiden toivomus.

Loton viimeisin uudistus on alkuvuodelta 2018, jolloin tuplausmahdollisuus korvattiin plus-numerolla.

– Tuplauksella pelanneiden kokonaisvoittamisen todennäköisyys oli noin yksi kolmestakymmenestä, Plussalla se on yksi 19:stä, Öhman kertoo.

Pisin päävoitoton putki kesti vuoden 2018 kierroksesta 43 vuoden 2019 kuudenteen kierrokseen. Silloin vasta kuudestoista arvonta tärppäsi, vaikka rivejä ehdittiin täyttää lähes 100 miljoonaa kappaletta. Lohjalla pelannut sai muhkeat 15,5 miljoonaa euroa.

Ylen tuolloisessa selvityksessä tällainen voitoton jakso sattuu vain noin kerran kahdeksassa vuodessa.

Tuorein päävoitoton putki on ollut kierroksilla 47/2019–5/2020, jolloin yhdestoista arvonta osui. Kaikkien aikojen suurin potti 15,6 miljoonaa euroa meni Uuteenkaupunkiin.

Loton säännöissä ei ole määritelty rajaa, kauanko päävoitto voi olla jakamatta.

Miksi potti ei aina kasva, vaikka päävoiton kasvulle ei ole määritelty ylärajaa?

– Potti päätetään viikoittain Veikkauksessa. Säännöt ovat erilaiset kuin Eurojackpotissa ja Vikinglotossa, joissa arviopotti kasvaa joka kierroksella erikseen määriteltyyn maksimiin sen perusteella, paljonko pelejä pelataan.

– Lotossa on kansainvälisestikin harvinaista, että Veikkaus takaa aina, että 7 oikein -tulosten kesken jaetaan tismalleen etukäteen luvattu summa riippumatta siitä, paljonko peliä pelataan. Eli joskus pottia voidaan myös nostaa huomattavasti enemmän kuin se pelaamisen perusteella nousisi, Öhman taustoittaa.

Valituksia tulee Loton pelisuosioon ja muihin peleihin suhteutettuna erittäin vähän.

Osa valittaa suoraan Veikkaus-yhtiöön, osa Kuluttaja- ja kilpailuvirastoon (KKV). Rahapeleissä oikea osoite on kuitenkin Poliisihallituksen Riihimäellä toimiva Arpajaishallinto.

KKV:n vaikutusarviointiyksikön johtavan asiantuntijan Helena Tuorilan mielestä Arpajaishallinto ei ole kansalaisille tuttu:

– Siitä pitäisi tiedottaa enemmän.

Veikkauksen Öhman pitää palautetta ristiriitaisena:

– Negatiivista palautetta tulee isoista poteista, mutta toisaalta Lottoa pelataan juuri silloin. Usein on kyse, miksi itsellä ei ole onni suosinut.

Pelaaja voi pyytää Poliisihallitukselta kirjallisesti ratkaisusuositusta erimielisyydestä.

Arpajaishallinnon ylitarkastajan Juhani Ala-Kurikan mukaan palautteen määrä on erittäin pieni.

– Vuonna 2019 tuli yksi kansalaispalaute jättipoteista. Lotosta tulee saman verran yhteydenottoja kuin esimerkiksi Kenosta.

Eri maiden lottopelit eroavat paljon toisistaan. Suomessa on vaikeampi saada päävoitto kuin Ruotsissa ja Norjassa.

– Ruotsissa todennäköisyys on yksi 6,7 miljoonasta, Norjassa yksi noin 5,4 miljoonasta, Ala-Kurikka vertaa.

– Norjassa voitetaan päävoitto melkein joka kierroksella, mutta sen suuruus ei nouse useisiin miljooniin. Toisaalta Italiassa pelataan SuperEnaLottoa, jossa päävoiton voittamisen vaikeus on yli 30-kertainen meidän Lottoon verrattuna. Se voitetaan äärimmäisen harvoin, mutta potti on useasti yli 100 miljoonaa euroa, Öhman lisää.

Markkinoinnille on asetettu useita vastuullisuus- ja maltillisuusrajoituksia, mutta jättipotin mainonnan kestoa tai määrää ei ole rajoitettu.

Veikkaus Oy:ssa on ymmärretty, että pottien kasvaessa markkinointia voi jopa vähentää, koska eri mediat rummuttavat aihetta ihan ilmaiseksi kansan tietoon.

Ministeriöt ja poliittiset päättäjät vastaavat lainsäädännöstä. Poliisihallitus valvoo pelien ja sääntöjen kehitystä kaikissa vaiheissa. Markkinointia valvotaan pääosin jälkikäteen.

– Rahapelit eivät ole luvanvaraista toimintaa, vaan Veikkauksen yksinoikeudesta säädetään arpajaislaissa. Reunaehdot säädetään pelisäännöissä ja valtioneuvoston asetuksessa. Muutospaineet eivät kohdistu valvovaan Poliisihallitukseen, Ala-Kurikka selventää.

– Markkinointi on toteutettava vastuullisella tavalla.

Kuva: Anniina Louhivuori

EU-tuomioistuimen oikeuskäytännön mukaisesti mainonnan on oltava maltillista ja rajoituttava tiukasti siihen, mikä on tarpeellista kuluttajien ohjaamiseksi sallittuihin peleihin, Ala-Kurikka kertoo.

Kuluttajansuojalain mukaan markkinointi ei saa olla hyvän tavan vastaista tai harhaanjohtavaa.

Arpajaislaki puolestaan kieltää alaikäisiin kohdistuvan markkinoinnin. Markkinointi ei myöskään saa kuvata runsasta pelaamista myönteisesti tai antaa kielteistä kuvaa pelaamattomuudesta tai kohtuullisesta pelaamisesta.

Peliesittelyjä järjestettiin viime vuonna yksitoista. Niissä eri viranomaisille esiteltiin yli 130 uutta peliä tai pelin ominaisuutta. Pääosa oli raha-automaatti- ja kasinopelejä.

– Uudentyyppiset rahapelit tarvitsevat kokonaan uudet pelisäännöt, jolloin sisäministeriö antaa uuden asetuksen, Ala-Kurikka kertoo.

Kuluttajien etuja valvova Tuorila muistuttaa, että kaikki rahapelit on suunniteltu niin, että peliyhtiö voittaa aina.

– On luotu kansalaisvelvollisuus tehdä ainakin se yksi rivi, kun tuotto menee hyväntekeväisyyteen. Tragikoomista, että aiemmilla vuosikymmenillä opetettiin koulussakin, miten täytät lottokupongin.

Suurin lunastamatta jäänyt lottovoitto on kierroksella 1995 Vantaalla pelattu yli 2,3 miljoonan euron voitto.

Toiseksi suurin on vuonna 2002 Satakunnassa pelattu 750 000 euron voitto. Kolmanneksi suurin on vuonna 2008 Pietarsaaressa pelattu 714 000 euroa.

Päävoittoja jäi ennen jäi lunastamatta ennemmän.

– Nykyisin yhä useampi pelaaja pelaa joko netissä tai käyttää Veikkaus-korttia. Tällöin voittaja on selvillä, eikä riskiä pelitositteen katoamisesta ole, Öhman kertoo.

Voittajalla on pelin arvontapäivästä tai tuloksen ratkeamispäivästä lukien vuosi aikaa lunastaa voittonsa.

Mutta jos pelaaja ei tiedottamisesta huolimatta nouda voittoaan, se siirtyy jakamattomiin varoihin ja palautuu tulevilla kierroksilla voitonjakoon erikoispotteina, korotettuina voitonjakoina tai lisäarvontojen muodossa.

Loton keskimääräiset voitot:

Ykkösvoittoluokassa (7 oikein) päävoitto on yleensä noin viisi miljoonaa euroa.

Kakkosluokassa (6 + lisänumero) pelaajat saavat voitosta 3,8 prosenttia. Suuruusluokka per pelaaja on noin 100 000 euroa.

Laskennallisesti osumaan tarvitaan runsaat 2,66 miljoonaa ruudukkoa.

6 oikein arvanneet saavat potista 2,5 prosenttia eli useimmiten 2 000 euroa. Ruudukoita tarvitaan tähän voittoon 80 700.

Viisi oikein -luokassa jaetaan kolme prosenttia, joka tuottaa osuudeksi useimmiten noin 50 euroa. Todennäköisyys tähän voittoon on noin 0,06 prosenttia. Ruudukoita pitäisi laskennallisesti täyttää lähes 1700.

Neljä oikein -tuloksen kiinteän 10 euron voiton saamiseen tarvitaan noin sata ruudukkoa.

Alimman voittoluokan eli 3+lisänumeron tuottaman kahden euron voiton saaminen edellyttää vähän yli sadan ruudukon täyttöä.

Muut kuin päävoitot maksetaan viisinkertaisena voittorivin plusnumeron ollessa oikein. Pelkällä oikealla plusnumerolla voittaa viisi euroa. Plus-voitoista kertaistetaan yhteensä enintään miljoona euroa.

Pisimpiä putkia ilman päävoittoa

Jutussa kerrotun pisimmän eli vasta 16:nnella arvontakierroksella tärpänneen jättipotin lisäksi on ollut muitakin pitkiä päävoitotttomia jaksoja.

Loppuvuodesta 2017 potti meni jakoon kymmenennellä arvontakierroksella. Runsaan seitsemän miljoonaa euron voitot menivät nettipelaajalle Pöytyälle sekä viiden osuuden nettiporukalle.

Keväällä 2018 täysosuma tuli jakoon yhdeksännellä kierroksella, ja 14,5 miljoonaa euroa matkasi nettipelaajalle Ruokolahdelle

Vuoden 2014 lopussa ja 2015 alussa pelattiin yhdeksän kierrosta ennenkuin ystävänpäivänä osui tuplattuina voittoina Vaasaan ja nettiporukalle 13,9 miljoonaa euroa. Molemmat voitot olivat kymmenen osuuden porukkapelejä.

Loppuvuodesta 2018 kahdeksas arvonta toi seitsemän miljoonan euron voitot Helsinkiin ja nettipelaajalle Ouluun

Vuoden 2016 alussa seitsemäs kierros tuotti 14,1 miljoonan euron voiton Tuusulaan.

Syksyllä 2019 samoin seitsemäs kierros antoi 10 miljoonan euron voiton pelaajalle, joka oli pelannut K-market Roihuvuoressa Helsingissä.

Myös kesällä 2019 seitsemäs oli onnenkierros, ja 10 miljoonan euron voitto pelattiin Hietalan kioskilla Lapualla

Keväällä 2019 kahdeksan miljoonan potti osui kuudennella arvontakierroksella Seppälän Prismassa Jyväskylässä pelatulle kupongille.

Näin monella kierroksella päävoitto on jäänyt jakamatta viimeisen kymmenen vuoden aikana:

2009: 23 kertaa.

2010: 25

2011: 30

2012: 27

2013: 30

2014: 29

2015: 34

2016: 33

2017: 37

2018: 40

2019: 39 kertaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Anna, 30, suuttui persujen pamfletista: "Seksuaalinen väkivalta on aina ja kaikissa tilanteissa yksiselitteisen väärin"

"Se on ollut aika tyypillistä isoisäni käytöstä" – Taiteilija Eero Nelimarkka maalasi kuvan kuvanveistäjä Jussi Mäntysestä, ja taulusta seurasi vuosikymmenten riita

Keniassa Linda Bosire eli leveästi pankkiirin tyttärenä, Suomessa hänelle on huudeltu n-sanaa ja hänen lapsiaan on kiusattu

Kolumni: Tässä kolumnissa ei olla mitään mieltä

"Jos vaihtaisi auton ja kiertäisi vähän maailmaa" – Unelmointi kuuluu elämään, mutta mistä juuri sinä unelmoit?

Laulaja taisteli Facebook-tunnuksistaan – samaan aikaan hakkeri tyhjensi pankkitiliä

"Ihmiset pitivät pöpinä, olinhan viisikuisen vauvan äiti" – Tea Törmänen, 37, on tuonut Suomelle MM-mitaleita amerikkalaisessa jalkapallossa, tutkinut miekkavalaita merellä ja muuttanut viikon varoitusajalla toiselle puolen Suomea

Kolumni: Suomi(mista) sulkulinjalla

Näin kaatuilet juhannuksena oikein – Ammattikaatuilija tietää, miksi kaatuminen hävettää ja naurattaa: "Se on vähän kuin pieru" – katso videot kaatuilusta

Ilmaston lämpeneminen voitaisiin katkaista yläilmakehään kylvetyllä rikkihapolla, mutta mitkä olisivat sivuvaikutukset? – Näitä kysymyksiä ilmakemisti miettii työkseen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.