Ravimaailmaa ravistaa vyyhti, jossa alan keskeisiä toimijoita syytetään varsojen tietojen vääristelystä

Suomen ravipiirejä kohisuttaa jupakka, joka on tähän mennessä poikinut pari oikeudenkäyntiä ja henkilövaihdoksia hevosalan johdossa.

Kaikki lähti siitä, kun Hevosurheilu-lehti paljasti joulukuussa 2017, että ulkomailla tunnistettuja varsoja on rekisteröity sääntöjen vastaisesti Suomessa syntyneiksi.

Jotta varsa voidaan rekisteröidä Suomessa syntyneeksi, tunnistajan on täytynyt käydä tunnistamassa varsa Suomessa. Tunnistamisen on tapahduttava syntymävuoden loppuun mennessä, määrää raviurheilun ja hevoskasvatuksen keskusjärjestö Suomen Hippos ry.

Vain Suomessa tunnistettu hevonen saa kilpailla Suomessa syntyneiden sarjoissa, joista osassa maksetaan suuria palkintopotteja. Säännöllä on haluttu suojella kotimaista hevosten kasvatusta.

Kun tapaus tuli ilmi, Suomen Hippoksen tuolloinen puheenjohtaja Antti Lehtisalo ja maa- ja metsätalousministeriön asettama hevosalan selvityshenkilö Antero Tupamäki erosivat toimistaan. Molemmat olivat kasvattaneet hevosia, jotka oli tunnistettu ulkomailla, mutta jotka kilpailivat Suomessa syntyneiden sarjoissa.

Tällaisia hevosia ovat muun muassa Tupamäen kasvattama, valmentama ja omistama Atupem ja Lehtimäen kasvattama Lewis Ale. Atupem on Suomen menestyneimpiä lämminverisiä. Se voitti huhtikuussa Seinäjoki Racen ja 70 000 euroa. Lewis Ale taas voitti viime syksynä kolmivuotiaiden isoimman kilpailun Kriteriumin ja 112 500 euroa.

Jupakkaan liittyy tällä hetkellä yhteensä 81 varsaa. Ne on tunnistettu Suomen sijaan Tanskassa, Ranskassa ja Virossa vuosina 2012–2017. Hippoksen hallitus käsitteli asiaa useamman kerran maalis-huhtikuussa 2018.

72 tapauksessa hevosen omistajat saivat kukin 2 000 euron sakkorangaistuksen. Varsat oli tunnistanut ulkomailla Hippoksen valtuuttama tunnistaja. Lopuilta yhdeksältä hevoselta otettiin pois Suomessa syntyneen hevosen tunnus. Nämä varsat oli Ranskassa tunnistanut muu kuin Hippoksen auktorisoima tunnistaja.

Varsojen omistajat ovat molemmissa tapauksissa valittaneet Hippoksen päätöksistä käräjäoikeuteen. Tuomiot annetaan 17. kesäkuuta.

Ranskassa tunnistettujen varsojen omistajat ovat tuohtuneet Hippoksen langettamien rangaistusten kaksijakoisuudesta.

Siinä missä Hippoksen tunnistajan tunnistamat varsat saivat vain kahdentuhannen euron hevoskohtaisen sakon, ranskalaisvarsojen omistajat kärsivät jopa satojentuhansien eurojen vahingot, kun hevosilta poistettiin Suomessa syntyneen status. Hevoset eivät enää voi kilpailla Suomessa syntyneiden isopalkintoisissa kilpailuissa, kuten Kriteriumissa, Derbyssä tai Suur-Hollolassa. Niinpä ne ovat ostajan näkökulmasta kokonaan eri tuote kuin millaisina ne myytiin. Hevosten arvo on laskenut, ja tehtyjä hevoskauppoja on purettu.

Alun perin Hippos määräsi myös omien tunnistajiensa tunnistamille hevosille kovemmat rangaistukset mutta päätyi sitten loiventamaan niitä. Se on vedonnut yhdistyksen oikeuteen soveltaa sääntöjään.

Tunnistussotkun vakavuutta kuvaa se, että Hippoksen hallitus hankki kriisiviestintään apua helsinkiläiseltä viestintätoimistolta Tekir Oy:ltä mahdollisimman nopealla aikataululla.

Oikeutta käydään myös Etelä-Pohjanmaalla. Tapauksen seurauksena Etelä-Pohjanmaan hevosjalostusliitto purki toiminnanjohtajansa Pertti Immosen työsopimuksen. Immosen on väitetty ohjeistaneen alaistaan ulkomailla tunnistamiseen.

Käräjäoikeus tuomitsi hevosjalostusliiton maksamaan korvausta työsuhteen perusteettomasta päättämisestä. Liitto on valittanut asiasta hovioikeuteen.

Tällä hetkellä syyteharkinnassa on myös Ranskassa yhdeksän varsaa tunnistaneen henkilön toiminta. Tunnistaja oli merkinnyt Hippoksen tietoihin, että varsat on tunnistettu Pirkanmaalla. Todellisuudessa tunnistaja ei ollut edes käynyt varsojen luona.

Evira, nykyinen Ruokavirasto, teki asiasta tutkintapyynnön poliisille väärennöksenä ja rekisterimerkintärikoksena noin vuosi sitten.

Tunnistusjupakan 72 hevosta tunnistaneista kolmesta tunnistajasta Hippos tai Ruokavirasto eivät ole tehneet tutkintapyyntöjä. Rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvasen Etelä-Suomen Sanomille antaman lausunnon mukaan poliisin pitäisi tutkia myös näiden tunnistajien toiminta ja päättää, onko syytä epäillä rikosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Miltä vammaisuus tuntuu, radiojuontaja Julianna Brandt?

"Parhaaksi osoittautui 2 1/2 numeron kudinpuikko" – Vielä 50 vuotta sitten Suomessa tehtiin vaarallisia abortteja kotikonstein, kertoo aihetta tutkiva Miina Keski-Petäjä

Kolumni: Tarvitsemme kritiikin kritiikin kritiikkiä

Kolumni: Olen toisen polven pakolainen

Joulupukki kävi tarkastamassa lentokenttänsä – joulusesonki tuo pelkästään Rovaniemelle 300 matkustajakonetta

Suomalaisten poronsarvien vienti romahti: Taiwan vaatii tuotteille elintarvikestatuksen

Kenen on vika, kun Suomi autioituu ja lapset jäävät tekemättä? – kielteisen puheen kierre alkaa toteuttaa itse itseään, sanovat asiantuntijat

Someraivo, rattiraivo ja laturaivo ovat vasta alkua: raivo leviää suomen kielessä kuin rutto – Kuopiossa tunnetaan varsinkin laturaivo

Kolumni: Taksien hinnat pysyivät mutta palvelu huononi

Kolumni: Olen loistava kuski, mutta vielä pitäisi osata opettaakin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.