Suomessa enemmän tyhjiä kuin täysiä navettoja: "Tällaiset rakennukset on käytetty loppuun"

Joka vuosi tuhannesta kahteen tuhatta maatilaa lopettaa toimintansa Suomessa. Äärimmillään maaseudun rakennemuutos näkyy maatilojen autioitumisena: pellot ja metsät yleensä hyödynnetään, mutta rakennuksia jää tyhjilleen ja rappeutuu.

Usein taustalla on se, että sukupolvenvaihdosta ei koskaan tule, eikä perikunta halua myydä maatilaa tunnesyistä. Mieluummin vuokrataan pellot ja annetaan rakennusten olla – Suomen viljellyistä pelloista jo kolmasosa on vuokrapeltoja. Jos tila myydään, ostajaa kiinnostaa ensisijaisesti tuotto: pellot ja metsät.

Molemmissa tapauksissa maatilarakennusten kohtalona on yleensä hidas rappeutuminen. Ne seisovat maaseudulla kuin muistomerkkeinä entisajan pientilataloudesta.

Asumattomaksi jääneiden maatilojen määrää ei tiedetä tarkalleen, mutta niitä on vähintään tuhansia. Ne ovat olleet tyypillisesti pieniä, alle parinkymmenen hehtaarin tai alle 20 lehmän tiloja, joiden kannattavuus on ollut heikko.

Suomessa on enemmän tyhjilleen jääneitä navettoja kuin käytössä olevia, arvioi tutkimusprofessori Jyrki Niemi Luonnonvarakeskuksesta. Lypsykarjatiloja oli 1990-luvun alussa 40 000, nyt niitä on 8 000. Moni karjarakennus jää varastotilaksi tai käyttämättä.

– Tällaiset rakennukset on käytetty loppuun. Niihin tehdyt investoinnit on yleensä kuoletettu, eivätkä ne ole omistajilleen rasite, Niemi sanoo.

Sunnuntaisuomalainen julkaisee kuvareportaasin autiotiloista Rautalammilla, Kuopion Riistavedellä ja Pieksämäen Venetmäessä. Kuvat on ottanut kuopiolainen valokuvaaja Akseli Muraja, 25.

– Olen itse maaseudulta kotoisin. Kouluaikoina moni tuttu rupesi maatilalliseksi sukupolvenvaihdoksessa ja teki isoja investointeja. Maatalous meni teolliseksi. Minua kiinnostaa, miten käy pientiloille. Autiot tilat ovat myös visuaalisesti kiinnostavia. Niissä näkyy työn jälki ja tietty maalaisromantiikka, Muraja sanoo.

Uusimmat

Sunnuntaisuomalainen

Luulitko, että keskisormea näyttävä jänis on törkeimmästä päästä? Esittelemme 6 huonosti käyttäytyvää maskottia

Näyttelijä Mari Perankoski söi teatterin väliajalla tärkeänä lohipiirakkaa pitkät kalsarit jalassaan

Uusi laki antaa ravintoloiden olla auki läpi vuorokauden, niinpä absolutisti istui baarissa kellon ympäri ja katsoi, kun suomalaiset joivat

Keskustelu menee metsään väärällä tavalla

E-urheilijoille aletaan tehdä Suomessa dopingtestejä – "Kannabis on piireissä yleinen aine", kertoo pelaamisen maailmanmestari

Seurasimme yksityisetsivän työpäivää – Ari Huhtinen jahtaa rikollisia ympäri maailmaa muttei varjosta pettäviä puolisoita

Keski-ikä on uusi musta

Ja taas yksi syrjäytyi – lautapeli näyttää Sipilän ja Grahn-Laasosen päätösten seuraukset

Kun ruotsalaispariskunta kirjoittaa rikosromaania, he kuvittelevat olevansa mies nimeltä Lars Kepler

Päättäjät haluavat koululaisten opiskelevan itsenäisesti – "Yksi kymmenestä pystyy siihen", kertoo opettaja koulujen todellisuudesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.