Acatiimi: Tutkijat jättävät Suomen yliopistot

Professorien, tieteentekijöiden ja yliopisto-opettajien Acatiimi-lehti on huolestunut aivovuodosta. Erityisesti läntiset naapurimaat Ruotsi ja Norja vetävät suomalaistutkijoita.

– Länsinaapureiden hallitukset ovat tehneet päätöksiä tutkimusrahoituksen isoista lisäsatsauksista, Acatiimi kirjoittaa.

Professorit eivät ehdi tehdä perustyötään, tutkimusta.

– Lähdön taustalla on tuttu kaava. Leikkaukset ovat vieneet arjen kampuksilla niin ahtaalle, että professorin päivät täyttyvät kaikesta muusta kuin tutkimuksesta. Helsingin yliopiston kampuksilla on saatu totutella ensimmäisen suuren irtisanomisaallon jälkeiseen aikaan. Vuosikymmenien aikana rakennetut oppiaineet ovat monenlaisten järjestelyjen kohteena. Ei ihme, jos jossakin vaiheessa voi tulla pohdinnan aiheeksi lähtö ulkomaille.

Ruotsi ja Norja eivät leikkaa rahoitusta: päinvastoin.

– Ruotsissa hallitus tekee vuoden 2017 budjettiin 390 miljoonan kruunun korotuksen tutkimusrahoitukseen. Tarkoitus on nostaa taso reiluun 2,8 miljardiin vuonna 2020. Norjassa lisäykset tutkimukseen ja korkeakouluopetukseen merkitsevät ensi vuodelle 555 miljoonaa kruunua. Rahoitusta lisätään koulutuksen lähes kaikilla tasoilla. Norjassa lähdetään siitä, että tutkimusinvestoinnit ovat tausta yhteiskunnan vauraudelle.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2011 tutkijakoulutusasteen saavuttaneita lähti ulkomaille 274, viime vuonna jo 375.

Samaan aikaan maahanmuutto Suomeen on pudonnut: tutkijakoulutusasteen saavuttaneita tuli Suomeen 251 vuonna 2011, viime vuonna enää 156.

– Osaamisvaihtotase on selvästi miinuksella. Numeroiden valossa tohtoritutkinnon suorittaneiden muuttohalukkuus ulkomaille on viime vuosina kasvanut. Kaikilla korkeakoulututkinnon asteilla lähtijöitä on paljon enemmän kuin tulijoita, Acatiimi kirjoittaa.

Lähde: Acatiimi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.