Arkeologit löysivät mallastamisessa käytetyn uunin – olutta onkin juotu Pohjoismaissa jo ennen viikinkien ryöstöretkiä

Olut on yksi maailman vanhimmista alkoholijuomista, jota on todistetusti valmistettu Iranissa jo noin 5 000 vuotta sitten. Pohjoismaissa oluenvalmistuksen on sen sijaan uskottu alkaneen vasta viikinkiajalla. Viikinkiajaksi lasketaan ajanjakso noin vuosien 800-1050 välillä, jolloin viikinkien ryöstöretket olivat kiivaimmillaan.

Nyt ruotsalaiset arkeologit ovat kuitenkin löytäneet muinaisen kauppapaikan, jossa olutta on pantu arviolta jo 400-700 -lukujen tietämissä. Asiasta kertoo pohjoismaalaisia tiedeuutisia julkaiseva ScienceNordic-sivusto.

Etelä-Ruotsista Uppåkrasta löytyi muun muassa jyvien kuivaamisessa käytetty uuni, joka oli pitänyt sisällään mallastamista varten idätettyjä ohran siemeniä.

Ennen olutta pohjoismaissa on juotu muita alkoholijuomia. Esimerkiksi Tanskasta löytyi vuonna 2014 jälkiä 3000 vuotta vanhasta grogista, joka oli valmistettu käyttämällä katajanmarjoista, vehnästä, ohrasta, rukiista ja karpaloista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Jättiläistähden outo käytös vauhditti spekulaatioita valtavasta räjähdyksestä, joka näkyisi Maapallollakin

Luusereita ei ole! Kasvatustieteen professori Satu Uusiautti sanoo, että kuka vain voi olla menestyjä – "Olennaista on, että ihminen ottaa opikseen ja jatkaa yrittämistä"

HIM-yhtyeen entinen kosketinsoittaja Juska Salminen, 42, koki suuren suosion, paloi loppuun ja masentui – "Sängyn pohjalla on turha miettiä menestystä"

Veikko vastaa: Rikommeko avaruuden nopeusrajoituksia?

Partatutkimus paljastaa: Kirppuja inhoavat naiset eivät todennäköisesti pidä parroista – "Karvojen ja ulkoloisten yhteys ei taida enää olla olemassa"

Porojen lisäruokinta on nykyisin arkipäivää – aiemmin ei ole tiedetty, milloin ruokinta alkoi

Tutkija Kati Kivisaari, 33, väitteli hiljattain aiheesta, joka vei hänet useita kertoja Tšernobyliin – kenttätyöt ydinvoimala-alueella tarkoittivat välillä tekeytymistä paikalliseksi

Veikko vastaa: Olisiko lehmäruukku yhtä herkkua kuin härkäruukku?

Suomessa syntyi viime vuosikymmenellä 153 Saulia, Donald-nimen sai 13 poikaa – Nimipalvelusta voi tarkistaa, miten monta etunimikaimaa itsellä on

Miksi vuoden lyhimmän päivän pituus vaihtelee? Veikko vastaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.