EU-rahaa Itä-Suomeen: Liki miljoona euroa nivelsairauksien tutkijoille

Merkittävää EU-rahoitusta on saatut nivelsairauksien tutkimukseen Itä-Suomessa.

Itä-Suomen yliopiston professorit Juha Töyräs ja Heikki Kröger tutkimusryhmineen ovat saaneet yhteensä lähes 760 000 euron rahoituksen EU:n Horizon 2020 -ohjelmasta. Töyrään osuus rahoituksesta on 585 856 euroa ja Krögerin 173 750 euroa.

Miracle on Itä-Suomen yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalaan ja 11 muun eurooppalaisen tutkimuspartnerin yhteinen hanke.

Sen tavoitteena on kehittää uudenlainen niveltähystyksessä käytettävä infrapunaspektroskopiaan perustuva kuituoptinen mittauslaite, joka mahdollistaa rustokudoksen laadun tarkan arvioinnin ja diagnosoinnin rappeuttavissa nivelsairauksissa, kuten nivelrikossa.

– Nykyään niveltähystyksessä hoitopäätökset tehdään visuaalisesti, kudosta katsomalla ja instrumentein tunnustelemalla. Tämä on luonnollisesti hyvin subjektiivista ja vaikeasti toistettavaa, Kröger kertoo.

Miracle-hankkeen odotetaan parantavan merkittävästi leikkauksen aikaista diagnostiikkaa ja sitä kautta myös potilaan hyvinvointia kokonaisuudessaan.

– Hanke vahvistaa entisestään Itä-Suomen yliopiston ja Kuopion yliopistollisen sairaalan monivuotista yhteistyötä. Nyt saatu rahoitus mahdollistaa uuden menetelmän viemisen kohti kliinisiä sovelluksia, Töyräs sanoo.

Nivelrikko on suuri haaste terveydenhuoltojärjestelmille, sillä se vaikuttaa jo nyt yli 240 miljoonan ihmisen elämään maailmanlaajuisesti. Euroopassa 20-40 prosenttia ikääntyneistä sairastaa nivelrikkoa.

Hankkeessa on mukana 13 eurooppalaista partneria kuudesta eri maasta. Seuraava rahoituskausi alkaa ensi vuoden alussa, ja kokonaisuudessaan 3,5 vuotta kestävän projektin rahoitus on 6,2 miljoonaa euroa.