Haluatko jatkoillekin? Mieti tarkkaan, mitä syöt treffeillä

Ruokavalion merkitystä hajuun ei pidä väheksyä.

– Tsekkiläistutkimuksessa opiskelijamiesten kasvissyönti paransi heidän puoleensavetävyyttä voimakkaasti. Kasvikset vaikuttavat suolisto- ja bakteeriflooraan sekä hormonitoimintaan. Lisäksi ravinnon hajoamistuotteet tuoksuvat ihon läpi, ja sekin vaikuttaa hajuun. Kasvissyönnin etu on siinäkin, että se parantaa terveydentilaa. Eli treffeillä ei kannata syödä pihviä, vinkkaa evoluutiobiologian dosentti Markus J. Rantala.

Tupakoivan äidin poika mieltyy tupakan hajuun

Hajumuistilla ja lapsuuden hajumaailmalla on vaikutusta kumppaninvalinnassa. Ruotsalaistutkimuksen mukaan miehet, joiden äiti tupakoi, kokivat tupakoivan naisen vähemmän vastenmielisenä kuin ne, joiden äiti ei polttanut riippumatta siitä, polttiko mies itse vai ei. Samoin eläinkokeissa on osoitettu, että sitruunalta tuoksuvien hiirinaaraiden urospoikaset suosivat myöhemmin parivalinnassaan sitruunalta tuoksuvia naaraita.

Lue lisää hajun merkityksestä keskiviikon Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Miehen haju on naisen ensimmäinen parinvalintakriteeri – mutta e-pillerit sotkevat kaiken

Uusimmat

Tiede

Veikko vastaa: Mikä pamahti veneen penkin alla?

Evoluutiopsykologi Markus J. Rantala haluaisi masennuksen hoidon keskittyvän syihin, ei oireisiin – "Lääkehoidon sijaan olisi huomattavasti tehokkaampaa palkata ja kouluttaa esimerkiksi personal trainereita"

Aineenopettaja Minna, 26, masentui opintojen aikana – "Oloni alkoi parantua hyvin pian sen jälkeen, kun aloin lisätä liikuntaa arkeeni"

Millaiset kasvihuonepäästöt lemmikeistä aiheutuvat? Veikko vastaa

Tutkijat paljastavat pophittien salaisuuden: Tästä syystä kappaleista tulee supersuosittuja

Tutkimus kehottaa varautuneita ja hiljaisia käyttäytymään ulospäinsuuntautuneesti, koska se tekee onnelliseksi – Introvertti tyrmää tuloksen: "Miksi pitäisi teeskennellä?"

Vähentääkö mieshormoni empatiakykyä? Tuore tutkimus kyseenalaistaa tunnetun teorian

Veikko vastaa: Miksi brittiparlamentti pomppii pystyyn?

Kieliniekat ovat työelämän menestyjiä tulevaisuudessa – Näin kieliä käytetään äärimmäisen kansainvälisessä siivousfirmassa

Suomalaiset menettävät bisnesmahdollisuuksia puhumattomuuden takia – "Monet pelkäävät, että sanovat jotain tyhmää, ja ovat mieluummin hiljaa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.