Harhakäsitys tekoälystä kismittää tutkijaa: "Sellaiset puheet sopivat tilanteisiin, joissa istutaan iltaa viinilasi kädessä"

Tekoälytutkija Teemu Roosia ärsyttää hieman yleinen harhakäsitys: moni ajattelee virheellisesti, että tekoälyllä tarkoitetaan vain itsestään tietoisia, ihmistä älykkäämpiä robotteja, jotka voivat uhata ihmisiä.

– Somen filtterikuplat, valeuutiset ja vaalivilpit ovat tekoälyn todellisia uhkia, eivätkä mitkään tappajarobotit, Roos puhahtaa.

Kun vaikkapa Facebook jakaa käyttäjilleen räätälöityä sisältöä, samaan "kuplaan" on helppo syytää vääristeltyjä uutisia. Esimerkkejä näistä ovat Trump-propaganda ja Venäjä-trollaus.

– Ihmisiä voidaan näin manipuloida, ja se on pelottavaa, Roos sanoo.

Tehokkaimmin manipulointia voi ehkäistä kouluttamalla itseään.

Roos kertoo, ettei alan tutkimusyhteisössä puhuta vakavissaan itsestään tietoisesta tekoälystä.

– Sellaiset puheet sopivat tilanteisiin, joissa istutaan iltaa viinilasi kädessä.

Roosin mukaan tutkimusyhteisön vallitseva näkemys on, että ihmisten avuksi valjastettu "kapea tekoäly" on todellinen osa alan tutkimusta.

– Tekoäly on sellaisten asioiden automatisointia, joissa ihminen joutuu käyttämään aivonystyröitään. Haluaisin käyttää mieluummin sanaa tukiäly, koska se kuvaa asiaa paremmin: kyseessä on työkalu eikä korvaaja, joka vie ihmisiltä työpaikat.

Tyypillisiä työkalumaisia tekoälysovelluksia ovat tiskikone, itseohjautuva auto, sosiaalinen media sekä haku- ja suosittelujärjestelmät, kuten Google ja Netflix. Nämä nopeuttavat, järjestelmällistävät ja toteuttavat asioita, joita ihminen ei voisi tehdä.

Roos sanoo, että itsestään tietoinen tekoäly on vain scifispekulaatiota eikä sitä ole tutkittu alan tiedeyhteisössä. Hän huomauttaa, että ihmistä älykkäämpi tekoäly sisältää ajatusvirheen.

– Jos kone voittaa ihmisen šakissa, ajatellaan heti, että koneen on pakko olla älykkäämpi. Sama ihminen osaa kuitenkin käydä kaupassa ostoksilla, mutta kone ei.

Roos uskoo, että ihmisäly on niin monipuolinen kokonaisuus, ettei kone sitä päihitä – tulevaisuudessakaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Kuinka paljon ihmiskunnan hengittäminen tuottaa hiilidioksidia? Veikko vastaa

Koiran ruokavaliosta on vaikea tehdä ilmastoystävällistä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna

Veikko vastaa: Miksi alastulopaikat tasataan vanhoilla laudoilla?

Nauru tekee hyvää, mutta siihen liittyy myös vallankäyttöä – "Mies tekee itsestään viehättävän naurattamalla naista, ja on jopa ajateltu, etteivät naiset ole hauskoja"

Tyhjeneekö akku nopeammin kylmässä? Veikko vastaa

Syömällä voi pelastaa maailman, mutta väärin keitetty aamukahvi voi pilata yrityksen – hiilijalanjäljen laskeminen on ilmastoruoan vaikeus

Mihin suuntaan pyörremyrsky pyörii? Veikko vastaa

Työnantaja, näin pienellä teolla voit auttaa työntekijöitäsi jaksamaan

Sodan ja rauhan tutkija Tarja Väyrynen haluaa pysyä optimistisena, vaikka sodat ovat entistä raaempia – "Rauhanprosesseihin siirtyminen on todella vaikeaa"

Veikko vastaa: Miksi lämpöaalto iski kesken kesäyön?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.