Influenssalla ja kylmällä säällä onkin yhteys?

Vanhan sanonnan mukaan pelkkä kylmyys ei ihmistä sairastuta, vaan bakteerit ja virukset. Arktisissa maissakin pystytään elämään suurin piirtein terveinä, kun pukeudutaan sään mukaan.

Ruotsalainen infektiolääkäri ja Sahlgrenskan tutkija Nicklas Sundell kuitenkin yhdisti sairaus- ja säätilastot ja hänen mukaansa influenssaepidemioilla näyttää olevan jonkinlainen yhteys säiden viilenemiseen. Tutkimuksessa tarkistettiin 20 000 virusnäytettä.

– Kun tulee kylmä viikko eli kun keskilämpötila putoaa alle nollan viikon ajaksi, kylmän jakson puhkeamispäivästä noin viikon kuluttua alkaa influenssaepidemia, Sundell summaa.

Influenssan A-tyypin lisäksi kylmä jakso näytti edistävän kahden muun virusperäisen hengitystieinfektion puhkeamista: RS-virus ja koronavirus yleistyvät nekin.

Örebron läänin infektiolääkäri Hans Fredlund suhtautuu Sundellin saamiin tuloksiin myönteisesti:

– Olemme kummastelleet sitä, että kausi-influenssa puhkeaa joinakin vuosina hyvin aikaisin ja joinakin vuosina hyvin myöhään. Tämä helpottaisi työtämme, kun tietäisimme tarkalleen, milloin on otollisinta rokottaa väestö influenssaa vastaan.

Fredlund pohdiskelee kylmyyden sivuvaikutuksia epidemioiden puhkeamiseen:

– Kylmällä säällä ihmiset hakeutuvat sisätiloihin. Lämpimissä sisätiloissa, entistä tiheämpään pakkautuneissa ihmismassoissa, infektiosairaudet leviävät ehkä helpommin kuin muulloin. Tämä on kuitenkin täysin omaa spekulaatiotani, Fredlund korostaa.

Lähde: SVT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"

Vuotta 2020 on sanottu huonoimmaksi vuodeksi ikinä, mutta mikä on oikeasti historian kamalin vuosi? Veikko vastaa

Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

"Jokaisella sotilaalla on oikeus tulla haudatuksi", Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen sanoo – myös kaatuneita suomalaisia löytyy yhä

Veikko vastaa: Mikä tekee grillilihasta vastustamatonta?

Olenko hyttysten kannalta viehättävämpi kuin naapurini? Veikko vastaa

Suomi lähetti ensimmäisen satelliittinsa vasta 2017, mutta nyt niitä on avaruudessa jo seitsemän – "On opittu rakentamaan myös Trabanteja, kun ennen tehtiin pääosin Porscheja"

Veikko vastaa: Toutaimia vai turtanoita?

Veikko vastaa: Miten tehdään Väinämöisen veneenjäljet?

Veikko vastaa: Minne käy tuulten ja lintujen tie?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.