Influenssalla ja kylmällä säällä onkin yhteys?

Vanhan sanonnan mukaan pelkkä kylmyys ei ihmistä sairastuta, vaan bakteerit ja virukset. Arktisissa maissakin pystytään elämään suurin piirtein terveinä, kun pukeudutaan sään mukaan.

Ruotsalainen infektiolääkäri ja Sahlgrenskan tutkija Nicklas Sundell kuitenkin yhdisti sairaus- ja säätilastot ja hänen mukaansa influenssaepidemioilla näyttää olevan jonkinlainen yhteys säiden viilenemiseen. Tutkimuksessa tarkistettiin 20 000 virusnäytettä.

– Kun tulee kylmä viikko eli kun keskilämpötila putoaa alle nollan viikon ajaksi, kylmän jakson puhkeamispäivästä noin viikon kuluttua alkaa influenssaepidemia, Sundell summaa.

Influenssan A-tyypin lisäksi kylmä jakso näytti edistävän kahden muun virusperäisen hengitystieinfektion puhkeamista: RS-virus ja koronavirus yleistyvät nekin.

Örebron läänin infektiolääkäri Hans Fredlund suhtautuu Sundellin saamiin tuloksiin myönteisesti:

– Olemme kummastelleet sitä, että kausi-influenssa puhkeaa joinakin vuosina hyvin aikaisin ja joinakin vuosina hyvin myöhään. Tämä helpottaisi työtämme, kun tietäisimme tarkalleen, milloin on otollisinta rokottaa väestö influenssaa vastaan.

Fredlund pohdiskelee kylmyyden sivuvaikutuksia epidemioiden puhkeamiseen:

– Kylmällä säällä ihmiset hakeutuvat sisätiloihin. Lämpimissä sisätiloissa, entistä tiheämpään pakkautuneissa ihmismassoissa, infektiosairaudet leviävät ehkä helpommin kuin muulloin. Tämä on kuitenkin täysin omaa spekulaatiotani, Fredlund korostaa.

Lähde: SVT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.