Jättiläistähden outo käytös vauhditti spekulaatioita valtavasta räjähdyksestä, joka näkyisi Maapallollakin

­Pimeällä tähtitaivaalla tapahtuu nyt jotain, johon kukaan ei osaa antaa varmaa selitystä. Orionin tähdistössä sijaitseva Betelgeusen jättiläistähti on menettänyt viimeisen viiden kuukauden aikana kirkkaudestaan jo puolet.

Tutkijat eivät tiedä, miksi yleensä tähtitaivaan kirkkaimpiin kohteisiin lukeutuva Betelgeuse himmenee. Muutokset kirkkaudessa voivat hyvin olla tähden normaalia vaihtelua.

Toisaalta tähtitieteilijät eivät voi olla pohtimatta vastausta kysymykseen, milloin Betelgeuse muuttuu supernovaksi. Supernovat ovat raskaan tähden kehityksen päättäviä valtavia räjähdyksiä. Jo pitkään on tiedetty, että punaisiin jättiläistähtiin lukeutuva Betelgeuse on elinkaarensa loppupuolella ja tulee räjähtämään mahdollisesti jo seuraavan 100 000 vuoden aikana.

Toisaalta on täysin mahdollista, että räjähdys on jo tapahtunut. Koska Betelgeuse sijaitsee noin 650 valovuoden päästä meistä, pystymme näkemään supernovan vasta kun räjähdyksestä syntynyt valo on kulkenut koko 650 vuoden matkan Maapallolle.

Betelgeuse on selvästi punertava tähti Orionin tähtikuvion vasemmassa yläkulmassa. Se on halkaisijaltaan noin 900 kertaa Aurinkoa suurempi. Mikäli Aurinko olisi Betelgeusen kokoinen, sen pinta yltäisi Jupiterin kiertoradalle ja kaasupurkaukset roihuaisivat Neptunuksenkin ohi.

Jos ja kun Betelgeuse aikanaan räjähtää supernovaksi, tapahtuma ei tule uhkaamaan elämää Maapallolla. Kirkkaudellaan supernova haastaisi kuitenkin jopa täydenkuun ja näkyisi päivänvalossakin.

Alla oleva video näyttää miten muun muassa Betelgeuse vertautuu kokoluokkansa puolesta muihin taivaankappaleisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Hyvää pyyhepäivää! Vaan miksi sellainen on olemassa? Veikko vastaa

Aamuryypyn voimin kirkkoon, ristiäisissä olutta, paloviina vei oikeuteen – 1600-luvulla alkoholi oli osa ihmisten päivää

Ihminen juo, vaikka se on haitaksi – hyödyt saa heti ja riskit joskus myöhemmin, sanoo tutkijaprofessori Pia Mäkelä

Hämääntyykö GPS-laite mäestä, vai miksi se näyttää eri matkan kuin lenkkipolun viitta? Veikko vastaa

Korona inspiroi monenlaisia tilastointoilijoita – "Sosiaalisessa mediassa leviää pätevännäköistä soopaa, kun halutaan levittää omaa ideologiaa", arvioi tutkija

Veikko vastaa: Viekö tauti Belafonten banaanit?

Lain mukaan alle seitsenpäiväinen porsas voidaan kastroida ilman kivunlievitystä – "Onko tämä todella tarpeellista kärsimystä?" kysyy tutkijatohtori Visa Kurki

Veikko vastaa: Kuka antaa velkaa valtiolle?

Unohda win-win, nyt tähdätään happy-happyyn – Neuvottelutaidon tutkijan mukaan näillä ohjeilla sulattaa niin pomon kuin puolison

Miksi valvontakameroiden kuvat ovat edelleen VHS-laatua? Veikko vastaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.