Kalaöljy ehkäisee lasten astmaa?

Tanskalaistutkimuksen mukaan raskauden aikana nautittu kalaöljy estää jollain tavalla astman ilmaantumista syntyneissä lapsissa. Tutkimus julkaistiin arvostetussa New England Journal of Medicinessä.

Tutkimukseen otti osaa 736 lasta odottavaa naista ja 695 lasta. Puolet naisista sai kalaöljyä, puolet naisista sai plaseboa.

Raskauden viimeisellä kolmanneksella nautittiin kalaöljyä 4 000 milligrammaa, mikä on kymmenen kertaa enemmän kuin tavallinen päiväannos.

Kalaöljyä nauttineet naiset olivat raskaana puoli päivää pidempään kuin vertailuryhmän naiset. Heidän synnyttämänsä vauvat painoivat keskimäärin sata grammaa enemmän kuin vertailuryhmän naisten synnyttämät vauvat.

Professori Hans Bisgaard Tanskan lapsien astman tutkimuskeskuksesta arvelee, että kalaöljyn sisältämillä omega 3 -rasvahapoilla on myönteinen vaikutus naisiin, joiden raskausajan ruokiin kala ei kovin usein kuulu. Mitä vähemmän kalaa odottavan äidin ruokavaliossa oli, sitä suurempi myönteinen vaikutus kalaöljyn nauttimisella oli. Bisgaard arvelee, että jokin vielä löytämätön geeni reagoi positiivisella tavalla kalaöljyyn.

Edelleen jatkuvassa tutkimuksessa on seurattu lapsia kuusivuotiaiksi. Paljon kalaöljyä raskauden aikana saaneilla lapsilla oli kolmasosa vähemmän astmaa kuin vertailuryhmän lapsilla. Kun tanskalaislapsista 150 000 sairastaa astmaa, on kyse merkittävästä tutkimustuloksesta:

– Jos pystymme estämään joka kolmannen lapsiastmatapauksen, on kalaöljyn merkitys suuri, 35 vuotta lasten astmaa tutkinut Bisgaard toteaa.

Tanskalaistutkimuksen tulokset ovat samansuuntaisia kuin erään aikaisemman mutta paljon pienemmällä ihmismäärällä tehdyn tutkimuksen tulokset.

Lähde: DR

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Koronavirus on surmannut jo 700 000 henkeä, mutta ihmiskunnan historiasta löytyy pahempiakin tappajia – Musta surma tuhosi 1300-luvulla jopa puolet Euroopan väestöstä

Veikko vastaa: Onko 30 prosenttia lihaa sisältävä makkara terveellisempää kuin 90 prosenttia lihaa sisältävä?

Vielä 80-luvulla potilaalle saatettiin antaa Placebo-nimisestä purkista pilleri, joka auttoi nukahtamaan – "Nykyään lääketieteen etiikka ei enää sallisi sellaista"

Veikko vastaa: Mistä salaluukusta mato menee herneenpalkoon?

Veikko vastaa: Onko kaikkialla yhtä kauan valoisaa?

Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo

Millaista sinun sisusi on? Sisupiirteiden tunnistaminen voi auttaa ehkäisemään työuupumusta

Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"

Vuotta 2020 on sanottu huonoimmaksi vuodeksi ikinä, mutta mikä on oikeasti historian kamalin vuosi? Veikko vastaa

Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.