Koirat saattavat lukea ihmisiä paremmin kuin ihmiset koiria

Koirasi saattaa ymmärtää sinua ja tunteitasi paremmin kuin uskotkaan – jopa paremmin kuin sinä sen.

Eikä kyky jää yhteen koiraan: koirat hyvin yleisesti kykenevät tunnistamaan ihmisen tunnetiloja kasvoja katsomalla. Keskimäärin on mahdollista, että koirat lukevat ihmisiä paremmin kuin ihmiset koiria, kirjoittaa Karjalainen.

Helsingin yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan koirat reagoivat erilaisia tunteita heijastaviin ihmiskasvoihin aivan samoin kuin ihmiset. Koirien ja ihmisten reagoimista ihmiskasvoihin mitattiin silmänliikekameralla. Koirat tunnistivat ihmisen tunteet kasvoista helposti.

Ihmisten keskimääräinen kyky koirien tunteiden tunnistamiseen ei ehkä yllä samalle tasolle.

Tunteiden tunnistaminen ja korkeat kognitiiviset toiminnot eivät ole eläinkunnassa vain koirien ominaisuus. Muun muassa hevosten tiedetään kykenevän tunnistamaan ihmisten tunteita näiden kasvoista, ja lampaat tunnistavat lajitoverinsa myös kasvoihin katsomalla.

Koirista on kuitenkin olemassa erityisen paljon tutkimustietoa, sillä yleisyytensä vuoksi ne ovat usein olleet kognitiotutkimuksen kohteina.

Kaikkiaan eläinten kognitiivisia kykyjä selvittävä tutkimus tuottaa jatkuvasti uusia tuloksia, jotka muuttavat ihmisten perinteistä käsitystä eläimen ja ihmisen välisestä erosta. Eläinten kyky ymmärtää ja käsitellä tietoa on paljon laajempi kuin ennen on luultu.

– Mitä enemmän tiedetään, sitä pienemmältä ero näyttää. Tiedon lisääntyminen pakottaa päivittämään omaa maailmankatsomusta, sanoo Helsingin yliopiston eläinlääketieteen professori, Vertailevan kognition tutkimuskeskuksen johtaja Outi Vainio.

Lue lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.