"Kuolleen kohtaaminen on aika tavallista"

Monilla ihmisillä on kokemuksia edesmenneitten läheisten kohtaamisesta tai muunlaisen suhteen jatkumisesta kuolleeseen läheiseen, sanoo Turun yliopiston folkloristiikan yliopistonlehtori, dosentti Kaarina Koski.

Koski tutkii suomalaisten suhdetta vainajiin osana Mieli ja toinen -tutkimushanketta, kirjoittaa Karjalainen.

– Leskien on tutkimuksissa todettu toisinaan kohtaavan edesmenneen puolisonsa joidenkin viikkojen tai kuukausien kuluessa kuoleman jälkeen. Britannialaisen tutkimuksen mukaan tällainen kokemus oli jopa puolella leskistä, Koski kertoo.

– Kuolleen kohtaaminen on siis loppujen lopuksi aika tavallista, vaikka sitä pidetään kummallisena.

Kosken oman tutkimusaineiston mukaan vainajien kohtaamisia on monenlaisia. Yksi tavallisin tapa on voimakas lämmön tunne.

– Tuntuu siltä, että tämä ihminen on nyt lähellä ja tulee voimakas rakkauden täyttämä olo, Koski kuvailee.

Nämä kokemukset ovat Kosken mukaan tavallisia erityisesti silloin, kun vainaja on ollut läheinen perheenjäsen.

Joskus jokin hieman epätavallisempi arkinen tapahtuma saattaa näyttäytyä kohtaamisena tai viestinä.

– Esimerkiksi jotakin kaatuu tai putoaa sillä hetkellä, kun läheinen on kuolemassa. Kokija tulkitsee, että kyseessä oli vainaja, joka haluaa sanoa jäähyväiset.

Valtaosa vainajan kohtaamiskokemuksista on Kosken mukaan erittäin lohdullisia ja myönteisiä. Usein kokijat tulkitsevat kohtaamisen viestiksi siitä, että kuolleella on rajan toisella puolen kaikki hyvin.

Lue lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Muoti-ilmaisu "jonkin osalta" on antavinaan puhujan sanoille painoa – Kielitoimiston sanakirjan toimittaja kertoo, miksi sitä kannattaa välttää

Pikkuruisista selkärangattomista tuli sosiaalisen median lemmikkejä – avaruudessakin seikkailleiden karhukaisten söpö ulkomuoto ja uskomaton sitkeys kiehtovat

Veikko vastaa: Onko rabies hävinnyt Suomesta kokonaan?

Koronavirus on surmannut jo 700 000 henkeä, mutta ihmiskunnan historiasta löytyy pahempiakin tappajia – Musta surma tuhosi 1300-luvulla jopa puolet Euroopan väestöstä

Veikko vastaa: Onko 30 prosenttia lihaa sisältävä makkara terveellisempää kuin 90 prosenttia lihaa sisältävä?

Vielä 80-luvulla potilaalle saatettiin antaa Placebo-nimisestä purkista pilleri, joka auttoi nukahtamaan – "Nykyään lääketieteen etiikka ei enää sallisi sellaista"

Veikko vastaa: Mistä salaluukusta mato menee herneenpalkoon?

Veikko vastaa: Onko kaikkialla yhtä kauan valoisaa?

Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo

Millaista sinun sisusi on? Sisupiirteiden tunnistaminen voi auttaa ehkäisemään työuupumusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.