Miksi lentokone jättää taakseen vanan? Veikko vastaa

Heipä hei, lukijat rakkaat!

Pari viikkoa sitten kerroin kalkkunan englanninkielisen nimen "turkey" alkuperästä. Nimi viittaa Turkkiin, vaikka lintu on alkujaan pohjoisamerikkalainen laji.

Erehdys johtuu kalkkunaa muistuttavasta guineanhelmikanasta, joka 1500-luvulla tuotiin Afrikasta Eurooppaan Turkin kautta. Turkissa kalkkunan nimitys on hindi, joka tarkoittaa intialaista. Samoilla sanapoluilla harhailivat ranskalaiset, jotka 1600-luvulla alkoivat kutsua kalkkunaa nimellä poulet d’inde, intialainen kana. Jorma tietää kertoa, että kalkkunan suomalainen nimi on sekin samoja peruja ja vääntynyt sanasta "kalkutan kana".

Toinen Jorma puolestaan tiedustelee lentokoneiden jälkeensä jättämien vanojen perään.

– Havaitsin tänä aurinkoisena, -14 asteisena ja pilvettömänä aamuna kello 7.30 ison matkustajasuihkukoneen lentävän Jyväskylän yllä hyvin korkealla etelästä pohjoiseen eikä jättänyt minkäänlaista vesihöyry- tai savuvanaa. Vanoja ei näkynyt muutoinkaan taivaalla kuten usein näkyy Jyväskylän taivaalla hyvin selkeästikin. Missä lämpötiloissa, rajoissa ja tai olosuhteissa suihkukoneista jää taivaalle valkoisia lentovanoja? pohtii hän.

Suihkuturbiinikoneiden taivaalle jättämiä valkeita vanoja kutsutaan tiivistymisjuoviksi. Korkealla ilmassa lentokoneen suihkuturbiiniin ajautuva ilma kostuu ja lämpenee. Mikäli lämpötila ulkona on riittävän kylmää, suihkuturbiinista ulos purkautuva ilma voi tiivistyä pisaroiksi. Ne puolestaan jäätyvät ja muodostavat näkemämme tiivistymisjuovan.

Suihkukoneiden tavanomaisessa 10–12 kilometrin matkalentokorkeudessa ilma on riittävän kylmää jääkiteiden muodostumiselle. Se miten pitkään tiivistymisjuova säilyy taivaalla, riippuu ilmankosteudesta. Tiivistymisjuova voi kestää pitkäänkin, mikäli ilma on riittävän kosteaa. Lopulta juova voi muuttua jopa untuvapilveksi. Ilmankosteuden ollessa pieni, tiivistymisjuova haihtuu ja katoaa nopeasti.

Lopuksi: tiesittehän, että mikäli lentokone lentäisi päiväntasaajan myötäisesti länteen vajaan 1 700 kilometrin tuntinopeudella, koneesta katsottuna näyttäisi, ettei aurinko laske lainkaan? Aurinko näyttäisi pysyvän taivaalla koko ajan samassa kohti, koska lentokone etenisi samaa vauhtia kuin Maa pyörii akselinsa ympäri.

Lähetä kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat/toimitus, PL 68, 70101 Kuopio tai sähköpostilla veikko.virtanen@savonsanomat.fi .

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Kansalaiset ovat kantaneet kortensa kekoon suuressa muurahaiskeräyksessä – Halukkaat ehtivät vielä mukaan tutkimukseen

Tanssi auttaa monien sairauksien hoidossa – "Meissä on kaikissa tanssin lahja"

Sokerijuomilla voi olla yhteys syöpään – Näin paljon lasillinen päivässä kasvattaa syöpäriskiä

Taide palautti taiteilija Kari Niskasen eloon vaikeasta masennuksesta – Hänen käsissä polkupyörästä voi syntyä romurokkari

Miksi fanittaminen ei lopu, vaikka ikää tulee? – Veikko vastaa

Eläkkeelle jääminen uudistaa arjen – yhtä asiaa nainen tekee yli tunnin enemmän kuin työelämässä ollessaan, vaikka ei kannattaisi

Säde Rantanen, 89, harrastaa muinaislöytöjen etsimistä – Venäjän rajalla vastaan tulivat pommin jäänteet

Miksi sääennusteet eivät pidä paikkaansa? Veikko vastaa

Ruoan priima ulkonäkö ei kerro kaikkea – suomalaisilla on opeteltavaa pakkausmerkinnöissä

Nasa lähettää lentävän luotaimen Titaniin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.