Miksi valvontakameroiden kuvat ovat edelleen VHS-laatua? Veikko vastaa

Hyvää päivää, ystävät!

Reilun kahden viikon takainen uutinen Kuopion Linnanpellolla sijaitsevan kaupan ryöstöstä sai nimimerkin Linssi pohtimaan valvontakameroita.

– Mistähän mahtaa johtua valvontakameroiden ainainen heikko kuvanlaatu? Elämmehän aikaa, jolloin pääsiäismunastakin löytyy 4K-tarkkuudella toimivia kameroita. Mutta valvontakameroiden kuvanlaatu on VHS-tasoa, Linssi kirjoittaa sähköpostissaan.

Piti ihan kaivaa kuva netistä muistin virkistykseksi, eikä siitä todellakaan tule mieleen toimittaja-juontaja Raija Pellin kuuluisat sanat, kun hän kehotti Poliisi-tv:n katselijoita laittamaan kotivideot nauhoittamaan, koska tarjolla oli "poikkeuksellisen hyvää valvontakameramateriaalia."

Monet varmaan muistavat vuosina 1989–2013 esitetyssä ohjelmassa nähdyt mustavalkeat pikselimössöt. Siksi on ihmeellistä, että vuonna 2020 julkaistu kuva on edelleen melkoista muhjua, vaikkakin väreissä.

Tallennustapa vaikuttaa oleellisesti valvontakameroidenkin kuvanlaatuun.

Aikoinaan tallennettiin Linssin mainitsemalle VHS-nauhalle, joka kului käytössä, mikä heikensi automaattisesti parhaankin kameran ottaman kuvan laatua.

Kovalevyllä ja muistikortilla samaa ongelmaa ei ole. Nykyaikaisissa kameroissa käyttäjä itse voi esimerkiksi säästösyistä heikentää kuvanlaatua, jotta video vie tallennettaessa vähemmän tilaa. Huonompilaatuinen video on myös kevyempi lähettää, jos tallennus tapahtuu verkon kautta vaikka vartiointifirman palvelimelle.

Valvontakameroihin pätee sama viisaus kuin moniin muihinkin laitteisiin: huonolla saa huonoa laatua. Vaikka kameran kyljessä luvattaisiin pikseleitä ja HD:tä tai 4K:ta vaikka miten paljon, on niillä monien kamera-alan ammattilaisten mielestä hirvittävän vähän väliä, jos laitteessa on huonolaatuinen, huonoimmassa tapauksessa muovinen linssi.

Lopuksi: tiesittehän, että maailman ensimmäisenä pidetty digitaalinen kamera keksittiin jo vuonna 1975. Neljä kiloa painavalla ja suunnilleen leivänpaahtimen kokoisella laitteella pystyi ottamaan yhden 100 pikseliä kanttiinsa olevan kuvan, joka tallennettiin – kyllä! – C-kasetille.

Lähetä kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat / toimitus, PL 68, 70101 Kuopio tai sähköpostilla veikko.virtanen@savonsanomat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

"Jokaisella sotilaalla on oikeus tulla haudatuksi", Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen sanoo – myös kaatuneita suomalaisia löytyy yhä

Veikko vastaa: Mikä tekee grillilihasta vastustamatonta?

Olenko hyttysten kannalta viehättävämpi kuin naapurini? Veikko vastaa

Suomi lähetti ensimmäisen satelliittinsa vasta 2017, mutta nyt niitä on avaruudessa jo seitsemän – "On opittu rakentamaan myös Trabanteja, kun ennen tehtiin pääosin Porscheja"

Veikko vastaa: Toutaimia vai turtanoita?

Veikko vastaa: Miten tehdään Väinämöisen veneenjäljet?

Veikko vastaa: Minne käy tuulten ja lintujen tie?

Säännöllinen kuntoilu vetreyttää ikääntyneiden aivoja

Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.