Missä on pihvin paikka? – Veikko vastaa

Heipparallaa, rakkaat ystävät! Toivottavasti juhannus meni sopivan rattoisasti, eikä vaivana ole ylimääräisiä jomotuksia ja alakuloja.

Kesäpäivänseisaus osui tänäkin vuonna juhannusaatolle eli päivä on lyhenemään päin. Se ei kuitenkaan toivottavasti tarkoita sitä, että kesä loppuisi vielä pitkään aikaan.

Kesä ja grillaus kuuluvat yhteen joulu ja pukki. Nimimerkki Scovillet kohdallaan kertoo tarkkailevansa grilli-iltoina sitä, miten kukin kokoaa hampurilaisensa. Hän on löytänyt kolme erilaista koulukunta: 1) ne, jotka pihvin alle salaatinlehden, 2) ne, jotka laittavat pihvin alimmaksi ja 3) ne, jotka laittavat hampurilaiseensa kaikki lisukkeet, eikä sillä ole näytä olevan väliä, ovatko ne edes hampurilaisen välissä vai paidan rinnuksella.

– Onko pihvin paikalla väliä? Scovillet kohdallaan kysyy.

 

Ensimmäisen koulukunnan edustajat perustelevat salaatinlehteä usein sillä, että salaatti suojaa alinta sämpylää liialta kastikkeelta, eikä se muhjaannu.

Tämä voi kuulostaa ihan hyvältä logiikalta, mutta ei se sitä ole.

On kysyttävä: ovatko hampurilaisen kaikki komponentit kohdallaan ja riittävän laadukkaita, jos jotain on joutuu suojaamaan toiselta.

 

Amerikkalaiset suhtautuvat hampurilaisiinsa kunnioitettavalla intohimolla, joten ei ole ihme, että maassa on selvitetty tieteen keinoin myös sitä, missä järjestyksessä täydellinen hampurilainen kootaan.

Pohjimmaiseksi tulee tietysti sämpylän alempi puolisko, joka on paahdettu täydellisesti. Sen rapea pinta, suojaa leipää nesteiltä, eikä sitä tarvitse suojata salaatilla.

Useimpien selvitysten mukaan seuraavaksi tulee hampurilaisen kuningaskomponentti eli pihvi. Sen makua ei kannata vähentää laittamalla sen ympärille kaiken maailman lisukkeet. Jos hampurilaiseensa haluaa ketsuppia, sinappia tai suolakurkkua, on niiden paikka sämpylän ja pihvin välissä. Maltti on valttia niiden kanssa.

Seuraava tärkeä elementti on juusto. Se pitää paikallaan kaksi asiaa: mahdollisesti pihvin päälle lisätyt pekonit ja juuston päälle tulevan tomaatin. Seuraavaksi tuleva salaatinlehti on hyvä pohja sipulille, jalapenoille ja muille lisukkeille.

Päällimmäiseksi tuleva majoneesi pitää paikallaan sämpylän toisen puolikkaan.

Ja sitten ei kun herkuttelemaan.

 

Lopuksi: Tiedättehän, että hampurilaisen rakennusjärjestystä pohtineen kysyjän nimimerkissä oleva scoville antaa suuntaa chilien tulevaisuudesta. Tavallisessa paprikassa on 0 scovillea, jalapenoissa on joitakin tuhansia scovilleja ja nykyään melko yleisessä habaneroissa niitä on noin puoli miljoonaa. Kaikkein tulisimmissa chileissä on pari miljoonaa scovillea ja chilien tulisuuden aiheuttavassa puhtaassa kapsaisiinissa jopa yli 15 miljoonaa scovillea.

 

Lähetä kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat/toimitus, PL 68, 70101 Kuopio tai sähköpostilla veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Suomalaiset tunnetaan sisustaan – vastaa kyselyyn ja kerro, missä tilanteessa olet tarvinnut sisua

Tutkija Teemu Niirasen väitöskirja vaikutti osaltaan verenpainemittaustapojen muutokseen, mutta nyt hänellä on uutta kerrottavaa suomalaisten kansantaudista

Onko OK peräisin lukihäiriöiseltä presidentiltä? Veikko vastaa ja pyytää toiseen asiaan tunnistusapua

Aivotutkijan vinkki koronan aiheuttaman epävarmuuden keskellä: Isoäitipuhe

Kevättaivaan komeetta näkyy huimimmissa ennusteissa päivänvalossakin – näyttävimmillään sen odotetaan olevan toukokuussa

Tuleeko siksakkia sahaavalle luisteluhiihtäjälle enemmän kilometrejä kuin perinteisen lykkijälle? – Veikko vastaa

AA-kerho on tutkitusti tehokkain tie raittiuteen – Sen teho piilee sosiaalisessa kanssakäymisessä, sanoo tutkija

Maahanmuuttajanuoret haluavat lunastaa vanhempiensa odotukset Suomeen muuton jälkeen – "Kiitollisuudenvelka voi hiertää perhesuhteita", sanoo tutkija Elina Turjanmaa

Kommentti: Ikävä tuli, mutta totta kai lähdin vanhempieni matkaan

Muuttunut käsityön opetus hämmentää ja moni haluaisi yhä pitää teknisen työn ja tekstiilityön erillään – "Eriytyminen poistuu ehkä vasta sitten, kun kaikki opettajat ovat käyneet läpi uuden koulutuksen"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.