Mount Everest ei ole maailman korkein vuori – Veikko vastaa, miksi

Heipä hei, lukijat rakkaat!

Ken on heistä kaikkein korkein?... Eipä olekaan muuten ihan itsestään selvää, kuten kohta huomaatte!

Aloitetaan ensin päivän kysymyksellä, joka tulee Raimolta.

– Missä lienee se korkomerkki, josta mitataan merivesien pinnankorkeus, järvien- ja maastokohtien korkeus merenpinnasta. Onko sama merkki lähtöpisteenä Pielavedellä ja Pariisissa? tiedustelee hän.

Kyllä, sama merkki on lähtöpisteenä Pielavedellä, Puolangalla, Pariisissa ja kaikkialla maapallolla. Merenpinnan taso on valtamerien keskimääräinen pinnan korkeus. Kartastoissa merenpinnan tasoksi on sovittu keskimääräinen merenpinnan korkeus sovittuna vuotena.

No, koska yleisesti on päätetty, että maantieteelliset korkeudet ilmoitetaan suhteessa merenpintaan, aiheuttaa mittaustapa hieman kommervenkkejä esimerkiksi pohdittaessa maailman korkeimman vuoren titteliä.

Kun sanotaan, että Mount Everest on 8 850 metrillään maailman korkein vuori, on kyse totuudesta tietystä näkökulmasta. Asia ei ole kuitenkaan lainkaan niin yksiselitteinen.

Everestin kohdalla kyse on maailman korkeimmasta vuoresta merenpinnan tasoon nähden. Jos taas kysytään, mikä on maailman korkein vuori juurelta huipulle mitattuna, on vastaus tyystin toinen.

Havaijilla sijaitseva Mauna Kean tulivuori on merenpinnan tasosta mitattuna "vain" 4 207 metriä korkea. Vuoren juuri on kuitenkin useita kilometrejä merenpinnan alapuolella. Juurelta huipulle mitattuna Mauna Kea kohoaakin peräti 10 210 metrin matkan!

Eikä tässä vielä kaikki. Koska planeettamme Maa ei ole täydellisen pyöreä pallo, toiset kohdat ovat kauempana maan keskipisteestä kuin toiset. Näin on myös vuortenhuippujen kanssa. Maa on navoiltaan litistynyt ja päiväntasaajalta pullistunut. Siksipä maan keskipisteestä mitattuna päiväntasaajalla sijaitsevien vuorten huiput ovat verrattain korkeammalla kuin monet muut huippukohdat.

Ecuadorissa sijaitseva Chimborazo kohoaa merenpinnasta mitattuna noin 6 300 metriin. Käytännössä päiväntasaajalla korkeuksiin kurottelevan Chimborazon huippu on kuitenkin noin kaksi kilometriä kauempana maan keskipisteestä kuin Mount Everestin korkein kohta. Niinpä myös se voi ylpeillä maailman korkeimman vuoren tittelillä!

Lopuksi: tiesittehän, että Malediivit on maailman matalin valtio? Sen korkein kohta on vain 2,4 metriä merenpinnan yläpuolella. Peräti 80 prosenttia valtiosta on alle metrin korkeudella.

Lähetä kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat / toimitus, PL 68, 70101 Kuopio tai sähköpostilla veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Pitääkö lasten oppia esihistoriaa? – arkeologi ja luokanopettaja vastaavat

Kuinka paljon ihmiskunnan hengittäminen tuottaa hiilidioksidia? Veikko vastaa

Koiran ruokavaliosta on vaikea tehdä ilmastoystävällistä – "Tärkeää on, että ruoka sopii koiralle", sanoo viiden koiran emäntä Minna

Veikko vastaa: Miksi alastulopaikat tasataan vanhoilla laudoilla?

Nauru tekee hyvää, mutta siihen liittyy myös vallankäyttöä – "Mies tekee itsestään viehättävän naurattamalla naista, ja on jopa ajateltu, etteivät naiset ole hauskoja"

Tyhjeneekö akku nopeammin kylmässä? Veikko vastaa

Syömällä voi pelastaa maailman, mutta väärin keitetty aamukahvi voi pilata yrityksen – hiilijalanjäljen laskeminen on ilmastoruoan vaikeus

Mihin suuntaan pyörremyrsky pyörii? Veikko vastaa

Työnantaja, näin pienellä teolla voit auttaa työntekijöitäsi jaksamaan

Sodan ja rauhan tutkija Tarja Väyrynen haluaa pysyä optimistisena, vaikka sodat ovat entistä raaempia – "Rauhanprosesseihin siirtyminen on todella vaikeaa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.