Pilven reuna yltää kotikulmille asti: 5G-tukiasema on tulevaisuudessa joka talon varuste

Muun muassa mobiiliverkkojen käyttämät matalat taajuusalueet ovat rajallinen luonnonvara, joka ei tule riittämään seuraavalle vuosikymmenelle kaavaillun 5G-verkon tarpeisiin. Matalilla taajuusalueilla lähetettävän signaalin kantama on pitkä, mikä on mahdollistanut Suomessa erittäin kattavan mobiiliverkkojen ulkopeiton.

Kehittyneempien 5G-verkkojen mukana jättimäiset antennimastot voivat saada seuraa lyhyelle kantamalle tarkoitetuista valokuituyhteyteen liitetyistä sisätukiasemista.

Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen professori Heikki Hämmäisen mielestä sisäpeiton toteuttaminen matalia taajuuksia käyttävällä ulkoverkolla on tuhlausta.

– Mitä pidempi matka radioasemaan on, sitä suurempia lähetystehoja joudutaan käyttämään, jolloin siitä tulee myös isompia kustannuksia, Hämmäinen selittää.

Pohjoisessa Suomessa signaali saattaa esimerkiksi heiketä talojen lämpöeristyksen takia, varsinkin korkeammilla taajuuksilla.

– Talonrakennuksessa ei pidä joustaa sen takia, että saataisiin parempi signaali. Järkevämpää olisi käyttää sisätukiasemia.

Oulun yliopiston kampuksella kehitetään Suomen ensimmäistä 5G-testiverkkoa, jolla mallataan uuden tekniikan tuomia mahdollisuuksia. Tietoliikennetekniikan professori Matti Latva-ahon mukaan verkko mahdollistaa laitteelta toiselle tapahtuvan tiedonsiirron, jonka ansiosta samassa verkossa olevat laitteet voivat ladata palvelimen sijaan sisältöä toisiltaan.

Taloyhtiössä tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että naapureiden suosimat videosisällöt toistuisivat asukkaalle harvoin käytettyjä nopeammin.

– Enää ei tarvitse mennä maailman ääriin hakemaan tavaraa, kun pilven reunat ulottuvat kymmenien ja satojen metrien päähän. Tällä tavalla saadaan siirtoviive minimoitua, Latva-aho sanoo.

Lisää mobiiliverkoista keskiviikon 20.7. Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Veikko vastaa: Mikä pamahti veneen penkin alla?

Evoluutiopsykologi Markus J. Rantala haluaisi masennuksen hoidon keskittyvän syihin, ei oireisiin – "Lääkehoidon sijaan olisi huomattavasti tehokkaampaa palkata ja kouluttaa esimerkiksi personal trainereita"

Aineenopettaja Minna, 26, masentui opintojen aikana – "Oloni alkoi parantua hyvin pian sen jälkeen, kun aloin lisätä liikuntaa arkeeni"

Millaiset kasvihuonepäästöt lemmikeistä aiheutuvat? Veikko vastaa

Tutkijat paljastavat pophittien salaisuuden: Tästä syystä kappaleista tulee supersuosittuja

Tutkimus kehottaa varautuneita ja hiljaisia käyttäytymään ulospäinsuuntautuneesti, koska se tekee onnelliseksi – Introvertti tyrmää tuloksen: "Miksi pitäisi teeskennellä?"

Vähentääkö mieshormoni empatiakykyä? Tuore tutkimus kyseenalaistaa tunnetun teorian

Veikko vastaa: Miksi brittiparlamentti pomppii pystyyn?

Kieliniekat ovat työelämän menestyjiä tulevaisuudessa – Näin kieliä käytetään äärimmäisen kansainvälisessä siivousfirmassa

Suomalaiset menettävät bisnesmahdollisuuksia puhumattomuuden takia – "Monet pelkäävät, että sanovat jotain tyhmää, ja ovat mieluummin hiljaa"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.