Pimeä bioreaktori kasvattaa rehua ympäristöystävällisesti

Maapallolla on rajallisesti viljelymaata. Hiilidioksidia on ilmassa yltäkylläisesti. Uusiutuvan energian käyttöä pitää lisätä. Ruokaa on tuotettava luontoa säästäen ja mahdollisimman vähällä vedellä. Nämä asiat on tarkoitus yhdistää ja ryhtyä tuottamaan luontoystävällistä ravintoa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Lappeenrannan teknillinen yliopisto ideoivat vedyn, hiilidioksidin ja mikrobien sekä uusiutuvan energian naimakauppoja tuottamalla proteiinipitoista rehua ympäristöystävällisesti, kirjoittaa Kaakon Viestintä.

Runsaasti proteiinia sisältävää rehua tai ravintoa on määrä kasvattaa pimeässä bioreaktorissa. Tuotantoa pyöritetään aurinkoenergialla.

Tutkimusta ovat virittäneet johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen VTT:n biotekniikasta ja professori Jero Ahola Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Kehitystyön tuloksena pitää Pitkäsen mukaan syntyä taloudellisesti kilpailukykyinen tuote. Sen takia lopputuotteen on oltava riittävän arvokas. Lisäksi biomassa täytyy saada kasvamaan nopeammin kuin tähänastisten kokeiden pari viikkoa.

Mikrobien kasvatus vedyllä ja hiilidioksidilla ei ole Pitkäsen mukaan uusi keksintö. Systeemiä on tutkittu ja kehitetty Suomessa ja maailmalla.

Mikrobeilla on tuotettu öljyä korvaavia materiaaleja sekä kemikaaleja. Vedyn ja hiilidioksidin avulla kasvatus onnistuu pimeässä reaktorissa.

Suomessa kasvatettiin pekiloproteiinia 1970–1980-luvuilla sulfiittisellun jäteliemessä. Kotieläimille tarkoitetun pekilon kasvatus laantui samaan tahtiin kuin sulfiittisellun tuotanto. Pekiloviljelyä viritellään uudelleen. VTT tutkii kasvatusta ruohosta puristetulla mehulla.

Lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Muoti-ilmaisu "jonkin osalta" on antavinaan puhujan sanoille painoa – Kielitoimiston sanakirjan toimittaja kertoo, miksi sitä kannattaa välttää

Pikkuruisista selkärangattomista tuli sosiaalisen median lemmikkejä – avaruudessakin seikkailleiden karhukaisten söpö ulkomuoto ja uskomaton sitkeys kiehtovat

Veikko vastaa: Onko rabies hävinnyt Suomesta kokonaan?

Koronavirus on surmannut jo 700 000 henkeä, mutta ihmiskunnan historiasta löytyy pahempiakin tappajia – Musta surma tuhosi 1300-luvulla jopa puolet Euroopan väestöstä

Veikko vastaa: Onko 30 prosenttia lihaa sisältävä makkara terveellisempää kuin 90 prosenttia lihaa sisältävä?

Vielä 80-luvulla potilaalle saatettiin antaa Placebo-nimisestä purkista pilleri, joka auttoi nukahtamaan – "Nykyään lääketieteen etiikka ei enää sallisi sellaista"

Veikko vastaa: Mistä salaluukusta mato menee herneenpalkoon?

Veikko vastaa: Onko kaikkialla yhtä kauan valoisaa?

Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo

Millaista sinun sisusi on? Sisupiirteiden tunnistaminen voi auttaa ehkäisemään työuupumusta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.