Tiedätkö, mitä kaikkea ihmiset söivät kivikaudella?

Kivikaudella nykyisen Suomen alueella eläneet ihmiset olivat taitavia luonnonkasvien käyttäjiä. Tämän hetken tutkimustiedon perusteella kivikautiset osasivat hyödyntää yli sataa eri kasvia ravinnoksi ja lääkinnällisiin tarkoituksiin, kirjoittaa Keskisuomalainen.

– Ihmiset käyttivät lihan ja kalan ohella ravintona marjoja, siemeniä, pähkinöitä, juuria ja juurimukuloita. Niitä myös käsiteltiin säilyvyyden parantamiseksi eri tavoin, kuten paahtamalla ja savustamalla, kertoo Helsingin yliopiston arkeo­logian tohtorikoulutettava Santeri Vanhanen.

Vanhanen ja Museoviraston tutkija Petro Pesonen julkaisivat viime vuoden lokakuussa artikkelin kasvien hyödyntämisestä kivikaudella Quaternary International -tiedejulkaisussa. Artikkeli on osa Santeri Vanhasen ensi vuonna valmistuvaa väitöstutkimusta, jossa käsitellään kasvien hyödyntämistä Suomessa ja Virossa esihistoriallisella ajalla.

Kivikauden metsästäjä-keräilijäkulttuurissa ihmiset tunsivat hyvin oman lähialueensa kasvit ja osasivat poistaa myrkkyjä kasveista erilaisilla menetelmillä, esimerkiksi liottamalla tai käyttämällä.

– Sianpuolukka oli yleinen hyöty- ja ravintokasvi, jota käytettiin erityisesti nahan parkitsemiseen. Siitä voitiin keittää myös eräänlaista siirappia, Vanhanen kertoo.

Yleensä arkeologisista kohteista löytyy ainoastaan hiiltyneitä kasvinjäänteitä. Kansantieteellinen aineisto kertoo, miten kasvinjäänteet ovat voineet hiiltyä. Kasveja on voitu esimerkiksi paahtaa. Esimerkiksi vanhan perinneruoan, marjatirrin, valmistuksessa puolukoita kuumennettiin kivipaasien päällä.

Myös vadelmia ja variksenmarjoja käytettiin ravinnoksi. Saamelaisilla oli tapana sekoittaa variksenmarjoja poronmaitoon. Kivikaudella myös kalaa ja marjoja sekoitettiin keskenään. Marjoista on ilmeisesti tehty myös alkoholijuomia. Tärkeä ravintokasvi oli nykyisin rikkakasvina pidetty jauhosavikka eli saviheinä.

Lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.