Tiedätkö, mitä kaikkea ihmiset söivät kivikaudella?

Kivikaudella nykyisen Suomen alueella eläneet ihmiset olivat taitavia luonnonkasvien käyttäjiä. Tämän hetken tutkimustiedon perusteella kivikautiset osasivat hyödyntää yli sataa eri kasvia ravinnoksi ja lääkinnällisiin tarkoituksiin, kirjoittaa Keskisuomalainen.

– Ihmiset käyttivät lihan ja kalan ohella ravintona marjoja, siemeniä, pähkinöitä, juuria ja juurimukuloita. Niitä myös käsiteltiin säilyvyyden parantamiseksi eri tavoin, kuten paahtamalla ja savustamalla, kertoo Helsingin yliopiston arkeo­logian tohtorikoulutettava Santeri Vanhanen.

Vanhanen ja Museoviraston tutkija Petro Pesonen julkaisivat viime vuoden lokakuussa artikkelin kasvien hyödyntämisestä kivikaudella Quaternary International -tiedejulkaisussa. Artikkeli on osa Santeri Vanhasen ensi vuonna valmistuvaa väitöstutkimusta, jossa käsitellään kasvien hyödyntämistä Suomessa ja Virossa esihistoriallisella ajalla.

Kivikauden metsästäjä-keräilijäkulttuurissa ihmiset tunsivat hyvin oman lähialueensa kasvit ja osasivat poistaa myrkkyjä kasveista erilaisilla menetelmillä, esimerkiksi liottamalla tai käyttämällä.

– Sianpuolukka oli yleinen hyöty- ja ravintokasvi, jota käytettiin erityisesti nahan parkitsemiseen. Siitä voitiin keittää myös eräänlaista siirappia, Vanhanen kertoo.

Yleensä arkeologisista kohteista löytyy ainoastaan hiiltyneitä kasvinjäänteitä. Kansantieteellinen aineisto kertoo, miten kasvinjäänteet ovat voineet hiiltyä. Kasveja on voitu esimerkiksi paahtaa. Esimerkiksi vanhan perinneruoan, marjatirrin, valmistuksessa puolukoita kuumennettiin kivipaasien päällä.

Myös vadelmia ja variksenmarjoja käytettiin ravinnoksi. Saamelaisilla oli tapana sekoittaa variksenmarjoja poronmaitoon. Kivikaudella myös kalaa ja marjoja sekoitettiin keskenään. Marjoista on ilmeisesti tehty myös alkoholijuomia. Tärkeä ravintokasvi oli nykyisin rikkakasvina pidetty jauhosavikka eli saviheinä.

Lisää aiheesta keskiviikon Savon Sanomissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Koronavirus on surmannut jo 700 000 henkeä, mutta ihmiskunnan historiasta löytyy pahempiakin tappajia – Musta surma tuhosi 1300-luvulla jopa puolet Euroopan väestöstä

Veikko vastaa: Onko 30 prosenttia lihaa sisältävä makkara terveellisempää kuin 90 prosenttia lihaa sisältävä?

Vielä 80-luvulla potilaalle saatettiin antaa Placebo-nimisestä purkista pilleri, joka auttoi nukahtamaan – "Nykyään lääketieteen etiikka ei enää sallisi sellaista"

Veikko vastaa: Mistä salaluukusta mato menee herneenpalkoon?

Veikko vastaa: Onko kaikkialla yhtä kauan valoisaa?

Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo

Millaista sinun sisusi on? Sisupiirteiden tunnistaminen voi auttaa ehkäisemään työuupumusta

Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"

Vuotta 2020 on sanottu huonoimmaksi vuodeksi ikinä, mutta mikä on oikeasti historian kamalin vuosi? Veikko vastaa

Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.