Tiesitkö nämä yhdeksän asiaa chilistä?

1. Mikä aiheuttaa chilin polttavan tunteen, vanhempi tutkimusasiantuntija Danise Coon?

Polte johtuu kasviemäs kapsaisiinista. Ihmisillä on eri määrä kipua sääteleviä TRPV1-reseptoreita, mistä johtuu, että toisista ruoka tuntuu tuliselta ja toisista ei.

2. Miksi jotkut ihmiset pitävät chilistä ja toiset eivät? Onko se geeneissä?

Mielestäni jotkut ihmiset eivät vain kestä kapsaisiinia. Tätä ei tosin ole todistettu tieteellisesti suuntaan tai toiseen.

3. Syövätkö myös eläimet chiliä?

Kyllä. Linnuilla ja kaloilla ei ole TRPV1-reseptoreita, joten ne eivät tunne poltetta. Ne syövät chilejä, jotka antavat väriä höyhenpeitteeseen tai suomuihin. Chiliä syövät myös monet nisäkkäät, kuten hiiret, kanit, oravat ja peurat.

4. Chiliä sisältävissä resepteissä saattaa lukea ”poista chilin siemenet”. Ovatko siemenet chilin tulisin osa?

Eivät. Siemenet eivät tuota ollenkaan kapsaisiinia, mutta ne sijaitsevat siemensäikeissä, joissa suurin osa ”kapsaisiinirakkuloista” on.

5. Miten monta chililajiketta on olemassa? Ovatko kaikki chilit tulisia?

Chililajikkeita on tuhansia. Olemassa on monia chilejä, jotka eivät tuota kapsaisiinia, kuten lajikkeet sweet banana pepper ja sweet wax pepper.

6. Ovatko pienet chilit tulisempia kuin isot? Onko punainen chili tulisempi kuin vihreä?

Chilin koolla, värillä, muodolla tai muulla sellaisella ei ole minkäänlaista vaikutusta chilin tulisuuteen.

7. Miten tulinen on tulisin chili?

Tulisin chili, jonka chilintutkimuskeskus on testannut, on Trinidad Moruga Scorpion. Se sai mittauksissa kaksi miljoonaa Scovillen yksikköä.

8. Mitä terveyshaittoja chilin syönnistä voi olla?

Jos ihmisellä on mahahaava, tuliset chilit voivat ärsyttää haavaumia. Tämä on mielestäni ainoa hieman negatiivinen asia chilin syönnissä.

9. Voiko chilin syönti olla vaarallista?

Kaikkien täytyy olla varovaisia supertulisia chilejä syödessään, erityisesti ihmisten, jotka eivät ole tottuneet syömään todella tulisia chilejä.

Danise Coon työskentelee yhdysvaltalaisen New Mexicon valtionyliopiston chilintutkimuskeskuksessa. Hän vastasi kysymyksiin sähköpostitse.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Evoluutiopsykologi Markus J. Rantala haluaisi masennuksen hoidon keskittyvän syihin, ei oireisiin – "Lääkehoidon sijaan olisi huomattavasti tehokkaampaa palkata ja kouluttaa esimerkiksi personal trainereita"

Aineenopettaja Minna, 26, masentui opintojen aikana – "Oloni alkoi parantua hyvin pian sen jälkeen, kun aloin lisätä liikuntaa arkeeni"

Millaiset kasvihuonepäästöt lemmikeistä aiheutuvat? Veikko vastaa

Tutkijat paljastavat pophittien salaisuuden: Tästä syystä kappaleista tulee supersuosittuja

Tutkimus kehottaa varautuneita ja hiljaisia käyttäytymään ulospäinsuuntautuneesti, koska se tekee onnelliseksi – Introvertti tyrmää tuloksen: "Miksi pitäisi teeskennellä?"

Vähentääkö mieshormoni empatiakykyä? Tuore tutkimus kyseenalaistaa tunnetun teorian

Veikko vastaa: Miksi brittiparlamentti pomppii pystyyn?

Kieliniekat ovat työelämän menestyjiä tulevaisuudessa – Näin kieliä käytetään äärimmäisen kansainvälisessä siivousfirmassa

Suomalaiset menettävät bisnesmahdollisuuksia puhumattomuuden takia – "Monet pelkäävät, että sanovat jotain tyhmää, ja ovat mieluummin hiljaa"

Mitä rihmoja lentää silmissäni? Veikko vastaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.