Tutkijat löysivät merkkejä jäätikön alaisesta järvestä Marsissa – sisältänee nestemäistä vettä

Tutkijat ovat havainneet Marsin etelänavalla sijaitsevan jäätikön alta merkkejä laajasta, nestemäistä vettä sisältävästä järvestä. Asiasta kerrottiin tiedejulkaisussa Science.

Havainnot tehtiin Euroopan avaruusjärjestön Mars Express -luotaimen tutkalla vuosina 2012–2015. Tutkahavainnot muistuttavat maapallolla havaittuja jäätiköiden alaisia järviä.

Jäätikön alaisen järven arvellaan olevan leveimmillään 20 kilometriä ja sijaitsevan noin 1,5 kilometrin syvyydessä.

Marsissa on jo pitkään tiedetty olleen jäätynyttä vettä, mutta nestemäisestä vedestä ei ole varmuutta. Planeetan napaseutujen jäätiköiden alaisista järvistä on esitetty teorioita jo 30 vuoden ajan, mutta niitä ei ole aiemmin havaittu kokeellisesti.

– Siellä on vettä. Meillä ei ole enää epäilystäkään, kommentoi lehdistötilaisuudessa Mars Express -tehtävän johtaja Enrico Flamini.

Ikkuna menneeseen Marsiin

Nestemäinen vesi nykypäivän Marsissa olisi käänteentekevä löytö, sillä se auttaisi tutkijoita selvittämään, oliko muinaisessa Marsissa elämää.

Joidenkin tutkijoiden mukaan on mahdollista, että yksinkertaista elämää voisi yhä olla Marsissa olemassa jossain muodossa.

– Tämä on järisyttävä tulos, joka viittaa siihen, että nestemäinen vesi Marsissa ei ollut mikään tilapäinen noro, vaan planeetalla on ollut suuria nestemäisiä vesimassoja, jotka voivat tarjota eväät elämän kehittymiselle, arvioi uutistoimisto AFP:lle Australian Swinburnen yliopiston apulaisprofessori Alan Duffy, joka ei osallistunut tutkimukseen.

Elämän löytymistä jäätikön alaisesta järvestä pidetään epätodennäköisenä. Järven arvellaan olevan jäätävän kylmä ja kemiallisesti vaikea ympäristö elämälle.

Järven vedestä arvellaan löytyvän suuria määriä suoloja, jotka pitävät veden nestemäisenä, vaikka sen lämpötila olisi tavanomaisen jäätymispisteen alapuolella. Marsin napapiirien lämpötila voi talviaikaan laskea jopa 150 pakkasasteeseen.