Tutkimus: Raskausdiabetes voi altistaa synnytyksen jälkeen masennusoireille

Vasta julkaistun tutkimuksen mukaan äideillä, joilla on todettu raskausdiabetes, on kohonnut riski saada synnytyksen jälkeisiä masennusoireita.

Raskausdiabetes on raskauden aikana ilmaantuva sokeriaineenvaihdunnan häiriö. Siihen sairastuneen odottavan äidin verensokeri on usein liian korkea, ja se lisää erilaisten haittojen riskiä sikiölle. Lisäksi raskausdiabetes lisää äidin riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen myöhemmin elämässään.

Raskauden jälkeistä masennusoireilua esiintyy noin 10–15 prosentilla synnyttäneistä äideistä. Nyt julkaistussa tutkimuksessa oireita mitattiin kahdeksan viikkoa synnytyksen jälkeen.

Raskauden jälkeistä masennusoireilua havaittiin 16 prosentilla äideistä, joilla oli todettu raskausdiabetes. Muista äideistä masennusoireilua esiintyi noin yhdeksällä prosentilla.

Tuloksissa huomioitiin myös muita tietoja, jotka vaikuttavat raskausdiabetes- ja masennusoireiluriskiin, kuten ikä, painoindeksi ja raskauden aikana koetut masennusoireet.

Tutkimus julkaistiin Journal of Affective Disorders -lehdessä.

Itä-Suomen yliopiston, Helsingin yliopiston, Kuopion yliopistollisen sairaalan ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemän tutkimuksen aineisto koottiin käynnissä olevan Kuopion syntymäkohorttitutkimuksen osallistujista, joita seurattiin raskausajasta alkaen. Tutkimukseen osallistui 1066 synnyttänyttä äitiä, jotka eivät olleet ilmoittaneet raskautta edeltävistä mielenterveyden ongelmista.

Tutkijoiden mukaan psykologiset mekanismit voivat osaltaan selittää tutkimuksessa havaittua yhteyttä raskausdiabeteksen ja raskauden jälkeisen masennusoireilun välillä. Sikiötä mahdollisesti vahingoittavan sairauden diagnoosi raskausaikana saattaa olla stressaava kokemus, joka voi altistaa masennusoireille.

Yhteyden taustalla voi olla myös fysiologisia mekanismeja. Aiemmissa tutkimuksissa on havaittu sekä tyypin 2 diabeteksen altistavan masennukselle, että masennuksen altistavan tyypin 2 diabetekselle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Millaiset kasvihuonepäästöt lemmikeistä aiheutuvat? Veikko vastaa

Tutkijat paljastavat pophittien salaisuuden: Tästä syystä kappaleista tulee supersuosittuja

Tutkimus kehottaa varautuneita ja hiljaisia käyttäytymään ulospäinsuuntautuneesti, koska se tekee onnelliseksi – Introvertti tyrmää tuloksen: "Miksi pitäisi teeskennellä?"

Vähentääkö mieshormoni empatiakykyä? Tuore tutkimus kyseenalaistaa tunnetun teorian

Veikko vastaa: Miksi brittiparlamentti pomppii pystyyn?

Kieliniekat ovat työelämän menestyjiä tulevaisuudessa – Näin kieliä käytetään äärimmäisen kansainvälisessä siivousfirmassa

Suomalaiset menettävät bisnesmahdollisuuksia puhumattomuuden takia – "Monet pelkäävät, että sanovat jotain tyhmää, ja ovat mieluummin hiljaa"

Mitä rihmoja lentää silmissäni? Veikko vastaa

Robottipoliisit kiinnostavat Suomessakin – "Se voitaisiin lähettää rakennukseen, jossa epäillään olevan vaarallisia henkilöitä"

Veikko vastaa: Miten käy Kekkoselta floppityyli?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.