Vanhusten kaatumisriskiä pitäisi voida arvioida muuallakin kuin vastaanotolla – mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden

Kaatumisiin liittyvät vammat lisäävät terveydenhuollon kustannuksia ja voivat ikääntyneellä johtaa pysyvään laitoshoitoon.

Vastaanotolla tapahtuva kaatumisriskin seulonta ja ennaltaehkäisy ovat kalliita ja aikaa vieviä. Sen vuoksi on tärkeää löytää uusia ja luotettavia menetelmiä kaatumisriskissä olevien henkilöiden seulontaan.

Mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden.

Filosofian maisteri Milla Immonen havaitsi Oulun yliopistoon tekemässään väitöstutkimuksessa, että ristiselkään kiinnitettyä kiihtyvyysanturia hyödyntävä mobiilisovellus pystyi luotettavasti tunnistamaan kävelystä kaatumista ennakoivia piirteitä.

Myös lonkan etupuolelle kiinnitetty anturi pystyi havaitsemaan joitakin korkeaan riskiin viittaavia kävelyn piirteitä luotettavasti.

Väitöstutkimuksessa tarkasteltiin erityisesti kiihtyvyysanturipohjaisia menetelmiä sekä VTT:llä kehitetyn kiihtyvyysanturia hyödyntävän mobiilisovelluksen soveltuvuutta riskin arviointiin.

Lisäksi tutkimuksessa testattiin teknologian soveltuvuutta kotona tehtävään harjoitteluun kaatumisriskin pienentämiseksi.

Kotona käytettävästä teknologiasta saatu palaute ikääntyneiltä ja ammattilaisilta koekäyttäjiltä oli pääasiassa positiivista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Aivotutkijan vinkki koronan aiheuttaman epävarmuuden keskellä: Isoäitipuhe

Kevättaivaan komeetta näkyy huimimmissa ennusteissa päivänvalossakin – näyttävimmillään sen odotetaan olevan toukokuussa

Tuleeko siksakkia sahaavalle luisteluhiihtäjälle enemmän kilometrejä kuin perinteisen lykkijälle? – Veikko vastaa

AA-kerho on tutkitusti tehokkain tie raittiuteen – Sen teho piilee sosiaalisessa kanssakäymisessä, sanoo tutkija

Maahanmuuttajanuoret haluavat lunastaa vanhempiensa odotukset Suomeen muuton jälkeen – "Kiitollisuudenvelka voi hiertää perhesuhteita", sanoo tutkija Elina Turjanmaa

Kommentti: Ikävä tuli, mutta totta kai lähdin vanhempieni matkaan

Muuttunut käsityön opetus hämmentää ja moni haluaisi yhä pitää teknisen työn ja tekstiilityön erillään – "Eriytyminen poistuu ehkä vasta sitten, kun kaikki opettajat ovat käyneet läpi uuden koulutuksen"

Veikko vastaa: Roihuaako ihmisen sisällä vetyliekki?

"Sen sointi on karu, sellaista alkukantaista rähinää" – Patrik Weckman halusi, että jouhikon ääni kuuluu jatkossakin

Uhanalaisuus ei koske vain luontoa, mutta tulisieluiset harrastajat ovat tulleet apuun – "Sahansoittamisen tai puupuhaltimien rakentamisen kaltaisen taidon siirtyminen eteenpäin on ihmisille sydämen asia"

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.