Veikko vastaa: Entäs sitten, kun elohopea ei riitä?

Huomenta vain, lukijani.

Tulin äskettäin palstallani käyttäneeksi perinteistä sanontatapaa elohopean laskemisesta tiettyyn lukemaan pakkasennätyksistä kertoessani. Jouko tarttui lauseeseen ja huomauttaa aivan oikein, että alle -39 asteen lämpötilojen mittaaminen ei enää elohopeamittarilla onnistu.

Hänestä koko sanonta joutaisi romukoppaan, koska elohopeamittarit ovat käytännössä jo muuttuneet muinaismuistoiksi.

Tismalleen näin. Elohopeaa käytettiin pitkään lämpömittareissa, koska sen lämpölaajeneminen on lineaarista ja mittaukset siten tarkkoja. Koska elohopea on lisäksi hyvin tiheää, mittariputkista voitiin rakentaa pienempiä.

Elohopean suurin miinus kuitenkin on sen myrkyllisyys. EU-maissa elohopean käyttö kuumemittareissa on kielletty.

Se toinen ongelma pohjolan pakkasissa on, että elohopean sulamislämpötila tosiaan on -38,9 astetta – metallille todella alhainen, mutta ei silti riitä ankarimpiin talvioloihin.

Elohopean sijasta käytetäänkin muita nesteitä, useimmiten värjättyä alkoholia tai kuumemittareissa esimerkiksi myrkytöntä galliumin, indiumin ja tinan seosta.

Ilmatieteen laitoksen viralliset mittauslukemat mitataan nykyisin platinavastusanturilla. Se perustuu siihen, että platinan sähköinen vastus muuttuu varsin suoraviivaisesti lämpötilan muuttuessa.

Pt100-anturin vastus on 100 ohmia 0 asteen lämpötilassa ja nousee tai laskee 0,39 ohmia lämpöastetta kohti.

Olisiko siis aihetta ruveta sanomaan, että tammikuun pakkasilla platinan vastus laski talven ennätykseen?

Toinenkin säähän liittyvä sanontatapa Joukoa ihmetyttää: meteorologit sanovat usein, että esimerkiksi Rovaniemen korkeudella on pakkasta tai että Suomeen nousee etelästä matalapaine.

Koska maapallo on navoiltaan litistynyt, matalapaine pikemminkin laskeutuu tänne pohjoiseen!

Eiköhän puheenparsi juonnu ihan yksinkertaisesti karttakuvasta, jossa pohjoinen on ylhäällä. Se on aika vakiitntunut ajatusmalli. Lauletaanhan Tapio Rautavaarankin versioimassa ( Kohti Alaskaa, 1961) Johnny Hortonin kantrihitissä North to Alaska: "Way up north, way up north..."

Lopuksi: tiesittehän, että elohopealla on mitattu myös ilman- ja verenpainetta? Nykyisin elohopeamillimetri (mmHg) on mittayksikkönä korvattu millibaareilla (mbar) ja kilopascaleilla (kPa).

Lähetä kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat/toimitus, PL 68, 70101 Kuopio tai sähköpostilla veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Taide palautti taiteilija Kari Niskasen eloon vaikeasta masennuksesta – Hänen käsissä polkupyörästä voi syntyä romurokkari

Miksi fanittaminen ei lopu, vaikka ikää tulee? – Veikko vastaa

Eläkkeelle jääminen uudistaa arjen – yhtä asiaa nainen tekee yli tunnin enemmän kuin työelämässä ollessaan, vaikka ei kannattaisi

Säde Rantanen, 89, harrastaa muinaislöytöjen etsimistä – Venäjän rajalla vastaan tulivat pommin jäänteet

Miksi sääennusteet eivät pidä paikkaansa? Veikko vastaa

Ruoan priima ulkonäkö ei kerro kaikkea – suomalaisilla on opeteltavaa pakkausmerkinnöissä

Nasa lähettää lentävän luotaimen Titaniin

Veikko vastaa: Miksi lahjavero on ja onko sitä Ruotsissa?

Keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki on yli kymmenen tonnia hiilidioksidia vuodessa – Onko se paljon vai vähän?

Designkuulokkeet syntyivät hiivasta ja sienirihmastoista

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.