Veikko vastaa: Entäs sitten, kun elohopea ei riitä?

Huomenta vain, lukijani.

Tulin äskettäin palstallani käyttäneeksi perinteistä sanontatapaa elohopean laskemisesta tiettyyn lukemaan pakkasennätyksistä kertoessani. Jouko tarttui lauseeseen ja huomauttaa aivan oikein, että alle -39 asteen lämpötilojen mittaaminen ei enää elohopeamittarilla onnistu.

Hänestä koko sanonta joutaisi romukoppaan, koska elohopeamittarit ovat käytännössä jo muuttuneet muinaismuistoiksi.

Tismalleen näin. Elohopeaa käytettiin pitkään lämpömittareissa, koska sen lämpölaajeneminen on lineaarista ja mittaukset siten tarkkoja. Koska elohopea on lisäksi hyvin tiheää, mittariputkista voitiin rakentaa pienempiä.

Elohopean suurin miinus kuitenkin on sen myrkyllisyys. EU-maissa elohopean käyttö kuumemittareissa on kielletty.

Se toinen ongelma pohjolan pakkasissa on, että elohopean sulamislämpötila tosiaan on -38,9 astetta – metallille todella alhainen, mutta ei silti riitä ankarimpiin talvioloihin.

Elohopean sijasta käytetäänkin muita nesteitä, useimmiten värjättyä alkoholia tai kuumemittareissa esimerkiksi myrkytöntä galliumin, indiumin ja tinan seosta.

Ilmatieteen laitoksen viralliset mittauslukemat mitataan nykyisin platinavastusanturilla. Se perustuu siihen, että platinan sähköinen vastus muuttuu varsin suoraviivaisesti lämpötilan muuttuessa.

Pt100-anturin vastus on 100 ohmia 0 asteen lämpötilassa ja nousee tai laskee 0,39 ohmia lämpöastetta kohti.

Olisiko siis aihetta ruveta sanomaan, että tammikuun pakkasilla platinan vastus laski talven ennätykseen?

Toinenkin säähän liittyvä sanontatapa Joukoa ihmetyttää: meteorologit sanovat usein, että esimerkiksi Rovaniemen korkeudella on pakkasta tai että Suomeen nousee etelästä matalapaine.

Koska maapallo on navoiltaan litistynyt, matalapaine pikemminkin laskeutuu tänne pohjoiseen!

Eiköhän puheenparsi juonnu ihan yksinkertaisesti karttakuvasta, jossa pohjoinen on ylhäällä. Se on aika vakiitntunut ajatusmalli. Lauletaanhan Tapio Rautavaarankin versioimassa ( Kohti Alaskaa, 1961) Johnny Hortonin kantrihitissä North to Alaska: "Way up north, way up north..."

Lopuksi: tiesittehän, että elohopealla on mitattu myös ilman- ja verenpainetta? Nykyisin elohopeamillimetri (mmHg) on mittayksikkönä korvattu millibaareilla (mbar) ja kilopascaleilla (kPa).

Lähetä kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat/toimitus, PL 68, 70101 Kuopio tai sähköpostilla veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Mikko, 45, on citymaalainen, joka asuu puoliksi maalla, puoliksi kaupungissa – haaveiletko sinäkin samasta?

Ympäristökeskus tutki biomuovien hajoamista Itämeressä – osa ei hajonnut juuri lainkaan edes vuodessa

Kuinka utelias olet? Vastaa kyselyyn

Veikko vastaa: Mikä pamahti veneen penkin alla?

Evoluutiopsykologi Markus J. Rantala haluaisi masennuksen hoidon keskittyvän syihin, ei oireisiin – "Lääkehoidon sijaan olisi huomattavasti tehokkaampaa palkata ja kouluttaa esimerkiksi personal trainereita"

Aineenopettaja Minna, 26, masentui opintojen aikana – "Oloni alkoi parantua hyvin pian sen jälkeen, kun aloin lisätä liikuntaa arkeeni"

Millaiset kasvihuonepäästöt lemmikeistä aiheutuvat? Veikko vastaa

Tutkijat paljastavat pophittien salaisuuden: Tästä syystä kappaleista tulee supersuosittuja

Tutkimus kehottaa varautuneita ja hiljaisia käyttäytymään ulospäinsuuntautuneesti, koska se tekee onnelliseksi – Introvertti tyrmää tuloksen: "Miksi pitäisi teeskennellä?"

Vähentääkö mieshormoni empatiakykyä? Tuore tutkimus kyseenalaistaa tunnetun teorian

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.