Veikko vastaa: Miksi brittiparlamentti pomppii pystyyn?

Hello, my jolly readers!

Päivän ensimmäinen kohde on Yhdistyneen kuningaskunnan parlamentti, jonka värikkäitä istuntoja on Brexit-kiemuroissa saatu seurata tv:ssä lähes päivittäin. Alahuoneen puhemies John Bercow on kohonnut miltei kulttihahmoksi pitäessään jämäkästi järjestystä kiihkeissä keskusteluissa ("Orrrrdeeerrrr!!").

Mutta miksi jotkut brittiparlamentin kansanedustajat nousevat ylös ja istuvat välittömästi alas, kun pääministeri tai muu ministeri puhuu, kysäisee meiltä Matti.

Brittiparlamentilla on noin 700-vuotiset perinteet ja vahva taipumus pitää niistä kiinni. Esimerkiksi Suomen eduskunnan käyttämään moderniin painonappitekniikkaan ei siellä vielä ole tohdittu edetä.

Seisomaan nousemisen tarkoitus on yksinkertaisesti kiinnittää puhemiehen huomio puheenvuoron pyytämiseksi. Osa puheenvuoroista ja kysymyksistä on etukäteen pyydettyjä ja myönnettyjä, mutta tällainen spontaani pyyntökin on mahdollinen.

Puhemies Bercow on kertonut pyrkivänsä jakamaan puheenvuoroja niin, että debatissa kuullaan erilaisia näkökantoja, niin hallituksen kuin oppositionkin puolelta, niin konkareilta kuin uusilta edustajilta ja myös maantieteellisesti tasapuolisesti.

Sitten siirrytään baarin puolelle. Juha kertoo kyselleensä kuppiloissa juomien alkoholiprosenteista. Kun 4 cm Koskenkorvaan (38 %) lisätään 12 cm vettä, onko juoman vahvuus 12,7 prosenttia? Baarimikot eivät ole osanneet vastata, Juha toteaa.

Täsmennetään ensin, että juomanlaskijoiden mittayksikkönä on senttilitra (cl) eikä senttimetri (cm). Siis litran sadasosa.

Neljässä senttilitrassa 38-prosenttista väkijuomaa on 1,52 cl alkoholia. Kun sekoitukseen lisätään 12 cl vettä (tai mehua tai muuta lantrinkia), kokonaistilavuus on 16 cl ja juoman vahvuus 9,5 prosenttia.

Jos vettä lisättäisiin 8 cl, niin että yhteistilavuus olisi 12 cl, vahvuus olisi noin 12,7 prosenttia.

On tietysti hyvä muistaa, että tässä pitkässäkin juomassa on sama määrä absoluuttista alkoholia kuin tiukemmassa hömpsyssä, vaikka se on laimeampi. Sitäkään ei kannata siemailla määräänsä enempää.

Lopuksi: tiesittehän, että Yhdistyneen kuningaskunnan kaikki kansanedustajat eivät mahdu yhtaikaa istuntosaliin? Alahuoneeseen valitaan 650 jäsentä, mutta paikkoja juhlavilla nahkapenkeillä on vain 437.

Lähetä kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat / toimitus, PL 68, 70101 Kuopio tai sähköpostilla veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

"Sen sointi on karu, sellaista alkukantaista rähinää" – Patrik Weckman halusi, että jouhikon ääni kuuluu jatkossakin

Uhanalaisuus ei koske vain luontoa, mutta tulisieluiset harrastajat ovat tulleet apuun – "Sahansoittamisen tai puupuhaltimien rakentamisen kaltaisen taidon siirtyminen eteenpäin on ihmisille sydämen asia"

Veikko vastaa: Miten mainokset näkee metrojunan vauhdissa?

"Myös luonto voidaan kokea stressin lähteenä" – osa ihmisistä virkistyy paremmin keskustan ostoskadulla kuin keskellä ei mitään

Kun keksii itse valeuutisia, oppii tunnistamaan niitä, paljastaa tuore tutkimus – Pelin voittaa se, joka ei levitä liian ilmeistä potaskaa

Vanhusten kaatumisriskiä pitäisi voida arvioida muuallakin kuin vastaanotolla – mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden

Perusterveellä aikuisella on keskimäärin 2–4 flunssaa vuosittain – miksi joillakuilla on enemmän, toisilla taas ei yhtään?

Veikko vastaa: Saako akkujen paino painaa mieltä?

"Rakastan toisen miehen vaimoa niin, että vuoret sortuvat" – Riimukirjoitukset paljastavat tunteita, tunnustuksia ja intiimejä yksityiskohtia

Ruokahävikistä puhuttiin jo sata vuotta sitten – aiemmin tähteet annettiin huonompiosaisille, nykyisin niistä tehdään trendiherkkuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.