Veikko vastaa: Mitä vasten raketti ponnistaa tyhjiössä?

Hei vain, lukijat! Avaruudesta emme näköjään pääse pois, mutta eipä ole tarviskaan.

Ensimmäinen kysyjä on Pertti, joka katsellessaan tv-ohjelmaa kuulennoista alkoi miettiä, mihin perustuu rakettimoottorin työntövoima tyhjiössä.

– Jos minä seisoisin metrin korkeudella maasta ja yrittäisin hypätä ylöspäin, en pääsisi yhtään ylemmäksi, kun jalat eivät ota mihinkään, Pertti kummastelee.

Raketin toiminta ei perustukaan siihen, että se ponnistaisi jotakin vasten, kuten ei suihkukoneenkaan.

Jutun juju on Newtonin kolmas laki, yksi mekaniikan peruslaeista, myös voiman ja vastavoiman lakina tunnettu. Sen mukaan kappaleeseen vaikuttavaa voimaa vastaa aina yhtä suuri vastakkainen voima.

Usein käytetty havaintoesimerkki on kiväärillä ampuminen. Kun luoti lähtee piipusta, aseen tukki potkaisee ampujan olkapäähän vastaavalla voimalla.

Raketissa polttoaineen palaminen synnyttää voimakkaasti laajenevia palokaasuja, jotka päästetään ulos ahtaan suuttimen kautta. Taaksepäin syöksyvien kaasujen voimaa vastaa vastakkainen voima, joka työntää rakettia eteenpäin.

Raketin olennaisin ero suihkumoottoriin on se, että raketin mukana kuljetetaan myös palamisen tarvitsema happi, jota ei avaruuden tyhjiössä voisikaan ottaa ulkoa.

Sinänsä reaktiomoottori ei tarvitse palamista, mutta se on tehokasta. Rakettia vauhdittava suihku voisi olla periaatteessa muutakin – samalla idealla toimii myös irti päästetty ilmapallo, joka pöristen syöksähtelee ympäri huonetta.

Kuopion paikallisradion lähetys häipyy usein, Keski-Suomesta kuuluu paremmin, mutta parhaiten kuuluu ruotsinkielinen kanava, ihmettelee Ylä-Savossa paljon liikkuva Kuuntelija. Mistä ja miten ruotsinkielistä ohjelmaa lähetetään, että se saadaan niin voimakkaaksi?

Ruotsinkielinen Yle Radio Vega, josta lienee kyse, lähettää Kuopiosta (taajuudella 100,2), Jyväskylästä (103,5), Pihtiputaalta (100,8) ja Kolilta (102,4). Joku näistä varmaankin kantaa Kuuntelijan radioon, paikkakunnasta ja paikallisista maasto-oloista riippuen.

Yleisesti suurten valtakunnallisten toimijoiden lähetystehot ovat suurempia ja lähetinantennit korkeammalla mastoissa. Esimerkiksi Kuopiossa Ylen pääkanavien säteilyteho on 50 kilowattia ja antennin korkeus noin 250 metriä. Moni paikallisradio lähettää 1 kilowatin teholla 80 metrin korkeudelta.

Lopuksi: tiesittehän, että Suomessa toimii yli 600 radiolähetintä? Ja tähän ei tietenkään lasketa mukaan miljoonia kännyköitä ja muita vastaavia laitteita.

Lähetä kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat/toimitus, PL 68, 70101 Kuopio tai sähköpostilla veikko.virtanen@savonsanomat.fi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

"Sen sointi on karu, sellaista alkukantaista rähinää" – Patrik Weckman halusi, että jouhikon ääni kuuluu jatkossakin

Uhanalaisuus ei koske vain luontoa, mutta tulisieluiset harrastajat ovat tulleet apuun – "Sahansoittamisen tai puupuhaltimien rakentamisen kaltaisen taidon siirtyminen eteenpäin on ihmisille sydämen asia"

Veikko vastaa: Miten mainokset näkee metrojunan vauhdissa?

"Myös luonto voidaan kokea stressin lähteenä" – osa ihmisistä virkistyy paremmin keskustan ostoskadulla kuin keskellä ei mitään

Kun keksii itse valeuutisia, oppii tunnistamaan niitä, paljastaa tuore tutkimus – Pelin voittaa se, joka ei levitä liian ilmeistä potaskaa

Vanhusten kaatumisriskiä pitäisi voida arvioida muuallakin kuin vastaanotolla – mobiili- ja anturiteknologia voi tarjota siihen mahdollisuuden

Perusterveellä aikuisella on keskimäärin 2–4 flunssaa vuosittain – miksi joillakuilla on enemmän, toisilla taas ei yhtään?

Veikko vastaa: Saako akkujen paino painaa mieltä?

"Rakastan toisen miehen vaimoa niin, että vuoret sortuvat" – Riimukirjoitukset paljastavat tunteita, tunnustuksia ja intiimejä yksityiskohtia

Ruokahävikistä puhuttiin jo sata vuotta sitten – aiemmin tähteet annettiin huonompiosaisille, nykyisin niistä tehdään trendiherkkuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.