Veikko vastaa: Viekö tauti Belafonten banaanit?

Heippasta vain, lukijat! Kevät etenee, hyttynen heräilee.

Timon anoppi ja golfkaveri väittävät, että hyttyset eli itikat pölyttävät muun muassa mustikoita ja muita metsämarjoja.

– Minulle muistaakseni koulussa opetettiin, että kimalaiset, kukkakärpäset ja perhoset ovat tärkeimmät pölyttäjät. Onko minulla mennyt jotain ohi biologian tunnilla, Timo miettii.

Ehkäpä asiaan ei ole bilsantunnilla ehditty niin syvällisesti syventyä, mutta totta se on, että monet hyttyslajit toimivat myös kasvien pölyttäjinä.

Hyttyskoiras on vegetaristi ja käyttää ravinnokseen kasvien mettä. Siinä samalla siirtyy myös siitepölyä kukasta toiseen. Naaras tarvitsee hedelmöitettyjen munien kasvattamiseen veriaterian proteiineja, mutta sillekin maistuvat meden sokerit.

Pölyttävien hyönteisten vähenemisestä on viime aikoina kovasti huolestuttu. "Ötökkähotellien" nikkaroimista neuvotaan nyt monessa paikassa. Osa pihapiiristä kannattaa myös jättää kukkakedoksi pölyttäjien iloksi.

Onko totta, että banaanit ovat vaarassa hävitä kaupoista, kysyy puolestaan Hätääntynyt Harry Belafonte.

On siinä valitettavasti ainakin totuuden siemen (banaaneissahan siemeniä ei ole). Banskunkatoamisuhka nousee esiin aina silloin tällöin.

National Geographic -lehti kertoi viime kesänä, että pahamaineisen Panaman taudin uusi muunnos on päässyt leviämään myös Amerikan banaaniviljelmille. Suurimmat banaaninviejät ovat juuri Latinalaisen Amerikan maita. Herkästi leviävä sienitauti on tehnyt aiemmin tuhoaan Aasiassa ja Afrikassa.

Banaaninviljelyn iso ongelma on yksipuolisuus. Lajikkeita on paikallisessa käytössä paljonkin, mutta kaupallisessa tuotannossa viljellään lähes yksinomaan Cavendish-lajiketta. Se on kestänyt sienitaudin aiempia muunnoksia aika hyvin, mutta tauti on kehittynyt sillekin tuhoisammaksi.

Nyt siis koetetaan kuumeisesti suojella banaaniplantaaseja taudilta ja kehittää samaan aikaan vastustuskykyisiä banaaneja. Se ei ole helppoa, kun viljeltävän lajikkeen pitäisi samaan aikaan olla taudinkestävä, hyvänmakuinen ja -näköinen ja taloudellisesti mielekäs kasvattaa.

Mutta banaanit tuskin vieläkään häviävät tykkänään hedelmätiskeiltä. Hintojen kyllä odotetaan nousevan ja saatavuusongelmia saattaa tulla.

Lopuksi: tiesittehän, että banaani, maailman suosituin hedelmä, on kasvitieteellisesti oikeastaan marja. Marjoja ovat myös esimerkiksi tomaatti ja kurkku.

Voit lähettää kysymyksiä osoitteella Veikko Virtanen, Savon Sanomat / toimitus, PL 68, 70101 Kuopio tai sähköpostilla veikko.virtanen@savonsanomat.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

"Jokaisella sotilaalla on oikeus tulla haudatuksi", Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen sanoo – myös kaatuneita suomalaisia löytyy yhä

Veikko vastaa: Mikä tekee grillilihasta vastustamatonta?

Olenko hyttysten kannalta viehättävämpi kuin naapurini? Veikko vastaa

Suomi lähetti ensimmäisen satelliittinsa vasta 2017, mutta nyt niitä on avaruudessa jo seitsemän – "On opittu rakentamaan myös Trabanteja, kun ennen tehtiin pääosin Porscheja"

Veikko vastaa: Toutaimia vai turtanoita?

Veikko vastaa: Miten tehdään Väinämöisen veneenjäljet?

Veikko vastaa: Minne käy tuulten ja lintujen tie?

Säännöllinen kuntoilu vetreyttää ikääntyneiden aivoja

Tutkijatohtori on myös performanssitaiteilija – Rebekah Rousi, 42, on pitänyt 27 tunnin luentomaratoneja elinikäisestä oppimisesta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.