Yllättävä käänne: Y-sukupolvi jäämässä köyhemmäksi kuin edelliset sukupolvet

Y-sukupolvi, vuosina 1980–1995 syntyneet milleniaalit, ovat joutuneet historialliseen tilanteeseen. Heidän taloudellinen tilanteensa on romahtanut vauraissa länsimaissa. Nuorten aikuisten tulotaso on jäänyt keskiarvosta enemmän kuin mitä todennäköisimmin koskaan teollisena aikana pois lukien sodat ja luonnonkatastrofit, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Lehden mukaan 30 vuotta sitten nuoret aikuiset tienasivat keskimäärin enemmän kuin muut, mutta nyt heidän käytettävissä olevat tulonsa ovat pudonneet monissa maissa – Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa – 20 prosenttia keskiarvon alapuolelle. Eläkeläiset puolestaan ovat vaurastuneet.

The Guardianin selvitys kohdistuu kahdeksaan maahan: Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan sekä Euroopassa Isoon-Britanniaan, Ranskaan, Saksaan, Italiaan ja Espanjaan. Selvitys paljastaa esimerkiksi, että Yhdysvalloissa alle kolmekymppiset ovat köyhempiä kuin eläkeläiset, Isossa-Britanniassa eläkeläisten käytettävissä olevat tulot ovat jopa kolminkertaistuneet nuorten aikuisten tuloihin verrattuna ja nuorten reaalipalkat ovat laskeneet Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.

Nuorten aikuisten taloutta kurittavat ja heidän tulevaisuuttaan varjostavat huono taloustilanne, velkaantuminen, työttömyys, globalisaatio ja asumisen kalleus. Asiantuntijat varoittavat, että milleniaalien ja vanhempien sukupolvien välinen kuilu ja epätasa-arvo vaikuttavat laajasti kaikkeen sosiaalisesta yhtenäisyydestä perheenmuodostukseen.

– Nuorten tilanne on vaikea. Finanssikriisi iski heihin voimalla, eikä heidän työmarkkinatilanteesta ole parantunut sen jälkeen. Ongelmaa pitää tarttua kiireellisesti. Jos emme ota tilannetta vakavasti, vahingoitamme lapsiamme ja koko yhteiskuntaa, sanoo Euroopan teollisuusmaiden järjestön OECD:n pääsihteeri Angel Guarría The Guardianille.

Asiasta kirjoittaa myös Kauppalehti.

Lähteet: The Guardian, Kauppalehti

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Ensin lama vei työpaikan, sitten syntyi lapsi, jolle luvattiin vain kahdeksan kuukautta elinaikaa – "Ilman sisua en olisi selvinnyt", Kaisa, 65, sanoo

Millaista sinun sisusi on? Sisupiirteiden tunnistaminen voi auttaa ehkäisemään työuupumusta

Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"

Vuotta 2020 on sanottu huonoimmaksi vuodeksi ikinä, mutta mikä on oikeasti historian kamalin vuosi? Veikko vastaa

Sotahistoriaan erikoistunut arkeologi Jan Fast, 58, yrittää antaa nimen tuntemattomille sotilaille – "Hienointa olisi ollut vaikka nimi linkkuveitsessä, mutta missään ei ollut mitään viitettä"

"Jokaisella sotilaalla on oikeus tulla haudatuksi", Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen sanoo – myös kaatuneita suomalaisia löytyy yhä

Veikko vastaa: Mikä tekee grillilihasta vastustamatonta?

Olenko hyttysten kannalta viehättävämpi kuin naapurini? Veikko vastaa

Suomi lähetti ensimmäisen satelliittinsa vasta 2017, mutta nyt niitä on avaruudessa jo seitsemän – "On opittu rakentamaan myös Trabanteja, kun ennen tehtiin pääosin Porscheja"

Veikko vastaa: Toutaimia vai turtanoita?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.