Yllättävä käänne: Y-sukupolvi jäämässä köyhemmäksi kuin edelliset sukupolvet

Y-sukupolvi, vuosina 1980–1995 syntyneet milleniaalit, ovat joutuneet historialliseen tilanteeseen. Heidän taloudellinen tilanteensa on romahtanut vauraissa länsimaissa. Nuorten aikuisten tulotaso on jäänyt keskiarvosta enemmän kuin mitä todennäköisimmin koskaan teollisena aikana pois lukien sodat ja luonnonkatastrofit, kirjoittaa brittilehti The Guardian.

Lehden mukaan 30 vuotta sitten nuoret aikuiset tienasivat keskimäärin enemmän kuin muut, mutta nyt heidän käytettävissä olevat tulonsa ovat pudonneet monissa maissa – Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Ranskassa ja Italiassa – 20 prosenttia keskiarvon alapuolelle. Eläkeläiset puolestaan ovat vaurastuneet.

The Guardianin selvitys kohdistuu kahdeksaan maahan: Yhdysvaltoihin, Kanadaan, Australiaan sekä Euroopassa Isoon-Britanniaan, Ranskaan, Saksaan, Italiaan ja Espanjaan. Selvitys paljastaa esimerkiksi, että Yhdysvalloissa alle kolmekymppiset ovat köyhempiä kuin eläkeläiset, Isossa-Britanniassa eläkeläisten käytettävissä olevat tulot ovat jopa kolminkertaistuneet nuorten aikuisten tuloihin verrattuna ja nuorten reaalipalkat ovat laskeneet Yhdysvalloissa, Kanadassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa.

Nuorten aikuisten taloutta kurittavat ja heidän tulevaisuuttaan varjostavat huono taloustilanne, velkaantuminen, työttömyys, globalisaatio ja asumisen kalleus. Asiantuntijat varoittavat, että milleniaalien ja vanhempien sukupolvien välinen kuilu ja epätasa-arvo vaikuttavat laajasti kaikkeen sosiaalisesta yhtenäisyydestä perheenmuodostukseen.

– Nuorten tilanne on vaikea. Finanssikriisi iski heihin voimalla, eikä heidän työmarkkinatilanteesta ole parantunut sen jälkeen. Ongelmaa pitää tarttua kiireellisesti. Jos emme ota tilannetta vakavasti, vahingoitamme lapsiamme ja koko yhteiskuntaa, sanoo Euroopan teollisuusmaiden järjestön OECD:n pääsihteeri Angel Guarría The Guardianille.

Asiasta kirjoittaa myös Kauppalehti.

Lähteet: The Guardian, Kauppalehti

 

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Tiede

Tutkija Teemu Niirasen väitöskirja vaikutti osaltaan verenpainemittaustapojen muutokseen, mutta nyt hänellä on uutta kerrottavaa suomalaisten kansantaudista

Onko OK peräisin lukihäiriöiseltä presidentiltä? Veikko vastaa ja pyytää toiseen asiaan tunnistusapua

Aivotutkijan vinkki koronan aiheuttaman epävarmuuden keskellä: Isoäitipuhe

Kevättaivaan komeetta näkyy huimimmissa ennusteissa päivänvalossakin – näyttävimmillään sen odotetaan olevan toukokuussa

Tuleeko siksakkia sahaavalle luisteluhiihtäjälle enemmän kilometrejä kuin perinteisen lykkijälle? – Veikko vastaa

AA-kerho on tutkitusti tehokkain tie raittiuteen – Sen teho piilee sosiaalisessa kanssakäymisessä, sanoo tutkija

Maahanmuuttajanuoret haluavat lunastaa vanhempiensa odotukset Suomeen muuton jälkeen – "Kiitollisuudenvelka voi hiertää perhesuhteita", sanoo tutkija Elina Turjanmaa

Kommentti: Ikävä tuli, mutta totta kai lähdin vanhempieni matkaan

Muuttunut käsityön opetus hämmentää ja moni haluaisi yhä pitää teknisen työn ja tekstiilityön erillään – "Eriytyminen poistuu ehkä vasta sitten, kun kaikki opettajat ovat käyneet läpi uuden koulutuksen"

Veikko vastaa: Roihuaako ihmisen sisällä vetyliekki?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.