"Näen laukut harrastuksena muiden joukossa"

Mieluummin yksi hyvä kuin kymmenen huonoa. Tätä mottoa varkautelaislähtöinen Mari Huuhka on noudattanut jo kymmenen vuoden ajan ostaessaan laukkuja.

Ensimmäisen merkkilaukkunsa hän osti 17 vuotta sitten ollessaan 16-vuotias.

– Muistan, että säästin laukkua varten pitkään ja hartaasti.

Huuhkan kiinnostus laukkuja kohtaan on peräisin hänen äidiltään.

– Olen aina tykännyt kauniista vaatteista, kengistä ja laukuista, kuten myös äitini.

Pinnallisen kuuloinen harrastus saa arvatenkin osakseen ihmettelyä.

– Laukkuharrastus herättää paljon keskustelua siitä, kuinka turhamaista on tuhlata rahaa laukkuihin. Itse näen laukut harrastuksena muiden joukossa.

Erityisesti miehiä kiinnostaa, miksi halvempi laukku ei riitä.

– Käännän usein keskustelun siihen, miksi miehet ostavat Audeja tai Bemareita, kun pääseehän Toyotallakin eteenpäin, Huuhka sanoo ja naurahtaa.

Hän myös muistuttaa, että harrastuksessa ei ole kyse mistään ”hillittömästä hamstraamisesta”, vaan laukkuja ostetaan harvoin ja harkiten.

– Haluan, että jokaisella laukulla on käyttötarkoitus, ja että laukkuja on tietty enimmäismäärä. Jos laukku jää pölyttymään, sen on aika lähteä eteenpäin.

Facebookin laukkuryhmät saavat Huuhkalta kiitosta.

– Paras puoli koko harrastuksessa on se, että on saanut tutustua samanhenkisiin ihmisiin vielä aikuisiällä.

Tammikuussa kymmenen Chanel-ryhmäläistä suuntasi yhdessä Dubaihin. Pidennettyyn viikonloppuun mahtui niin pitkiä keskusteluja laukuista kuin vierailu paikalliseen Chanel-myymälään.

Reissun aikana Huuhka ystävystyi syvemmin kahden matkaseuralaisen kanssa.

– Uskallan sanoa, että lähdemme heidän kanssaan vielä vanhoina mummoinakin laukkuretkille, Huuhka iloitsee.

Ihan sinne asti ei tarvitse odottaa, sillä uusi laukkumatka on suunnitteilla jo syksyksi.

Huuhka suosii omissa laukkuhankinnoissaan käytettyjä laukkuja.

– Ehkä se on iän mukanaan tuomaa maailmantuskaa, sillä en halua kuluttaa määräänsä enempää luonnonvaroja. En saa mitään mielihyvää siitä, että lähden merkkiliikkeeseen juomaan samppanjaa ja ostamaan uutta laukkua. Sen sijaan saan mielihyvää siitä, että löydän uudenveroisessa kunnossa olevan käytetyn laukun edullisemmin.

Esimerkiksi yksi Huuhkan suosikeista, harmaa Hermès’n Birkin-laukku, on ostettu käytettynä.

– Olin haaveillut Birkinistä yli kymmenen vuotta, mutta sen saatavuus uutena on todella huono: laukkuja jonotetaan monta vuotta, eivätkä liikkeet välttämättä edes ota uusia ihmisiä enää jonoon. Niinpä soitin laukkujen parissa työskentelevälle ystävälleni ja pyysin häntä auttamaan käytetyn laukun hankinnassa.

Edellä mainittujen merkkien lisäksi Huuhkan kokoelmassa on laukkuja esimerkiksi Célineltä, Givenchyltä ja Balenciagalta.

Laukkuharrastusta voi lähestyä myös sijoitusnäkökulmasta.

– Laukkubisnes ei ole perinteistä sijoittamista, mutta on se melkein pomminvarmaa, että saat omasi pois myydessäsi klassikkolaukun. Mahdollisesti saat ekstraakin, jos laukku on hyvin pidetty.

Huuhka perustelee näkemystään sillä, että luksusmerkkien laukkujen hinnat voivat nousta paljon jo vuodessa.

– Esimerkiksi Chanel taisi nostaa Euroopan hintojaan 15 prosenttia viime vuonna. Jos olit ostanut juuri ennen hintojen nousua laukun ja halusit myydä sen hintojen nousun jälkeen, sinulle tuli heti voittoa.

Vinkkejä laukun ostamiseen ja huoltamiseen

Mieti tarkasti, millaisen laukun haluat. Kun perusasiat, kuten merkki, malli, materiaali ja väri, ovat selvillä, kannattaa katsoa käytettyjen laukkujen tarjonta ensimmäisenä. Facebookissa on useita suomalaisia ja ulkomaisia laukkuryhmiä, joiden kautta voi osallistua keskusteluihin.

Käytettyjä laukkuja netissä myyvät esimerkiksi Vestiaire Collective ja Designer Wish Bag.

Apua laukun aitouden varmistamiseksi voi pyytää esimerkiksi laukkufoorumeilta laittamalla kuvia laukusta muiden kommentoitaviksi.

Valitettavasti aitoustodistukset ja kuitit eivät kerro mitään, sillä nekin voidaan väärentää. Kannattaa olla muutenkin tarkkana: liikkeellä on niin sanottuja superfeikkejä eli äärimmäisen huolella tehtyjä laukkukopioita.

Huolla laukkua materiaalin mukaan. Esimerkiksi pehmeälle lampaannahkalle ei kannata käyttää liian voimakkaita aineita. Caviar-nahka on helppohoitoisempi ja huolettomampi kuin lampaannahka.

Säilytä laukku suojapussissa niin, että laukun sisällä on jotain (esimerkiksi paita), joka pitää laukun ryhdikkäänä.

Jos vintagelaukussa on ummehtunut haju, kokeile laittaa ruokasoodaa laukun pohjalle joko astiassa tai paljaaltaan ja anna soodan imeä hajua pois pari päivää. Imuroi sen jälkeen sooda pois laukusta. Myös kahvipavuista voi olla apua.

Vinkit: Mari Huuhka

Lisää laukuista Huuhkan blogissa marinsilmin.com