Näin tunnistat laadukkaan villakangastakin

1. Vertailu

Katsele rauhassa erilaisia takkeja eri liikkeissä. Laajimman kirjon näet käytettyjen vaatteiden liikkeissä. Käy myös kalliimpien merkkien liikkeissä, vaikka sinulla olisi niukka budjetti. Kun opit, miltä hyvin tehty tuntuu ja näyttää, voit tehdä löydön alennusmyynnistä tai kirppikseltä. Takkien erikoisliikkeissä voit saada myyjältä asiantuntevia neuvoja.

Kannattaa myös harkita takin teettämistä ompelijalla. Hyvistä materiaaleista tehtynä se on pitkäikäinen vaate.

2. Kankaan laatu

Katso tuoteselostetta ja kokeile kangasta rutistellen sitä kunnolla. Mitä enemmän luonnonkuitua, sen miellyttävämpää kangas on. Villakuitua olisi hyvä olla yli puolet kankaan materiaalista. Akryylia kannattaa välttää. Laatukangas on ryhdikkään tuntuista, vaikka olisikin pehmeää.

Jos on ostettava uusi takki halpamuotimyymälästä, kannattaa valita tiivis, sileä villakangas, sillä se pysyy pitempään siistinä kuin pörröinen tai rouheapintainen sekoitekangas.

3. Muut materiaalit

Tarkista vuorin materiaali. Silkki on harvinaista luksusta, joka ei kestä kovaa kulutusta. Polyester on kestävää, muttei lämmintä. Se voi myös hiostaa. Viskoosi, kupro ja asetaatti ovat hyviä vuorimateriaaleja. Etenkin laadukkaissa vintagetakeissa on usein vuorin alla vielä vatiinivuori eli vanumainen lämpövuori. Jos voit, tarkista, onko takin tärkeitä osia tuettu tukikankaalla nurjalta puolelta.

4. Ompelujälki

Ompelujälki paljastaa, onko laadunvalvonnassa puutteita. Jos napit on huonosti ommeltu, saumat vetävät kieroon ja vaatteesta roikkuu langanpätkiä, se kertoo, että valmistaja haluaa vetää mutkia suoriksi laadun kustannuksella.

5. Kaavoitus

Sovita rauhassa. Kokeile, miten takki istuu ja miten se käyttäytyy, kun liikehdit ja nostelet käsiä. Hyvin kaavoitettu solahtaa vaivattomasti ylle. Se ei roiku epämääräisesti. Sitä ei tarvitse korjailla tai kiskoa mihinkään suuntaan. Napit eivät irvistä istuessakaan.

Lähde: Tietokirjailija Rinna Saramäki

Lue lisää aiheesta tiistain Savon Sanomista.