Tyylioppaan kirjoittajat kaipaavat bisnespukeutumiseen ryhtiliikettä

Suomen olosuhteissa siististi pukeutuminen vaatii vähän ylimääräistä vaivannäköä, näkee Minna Kiistala. Se kuitenkin kannattaa, vakuutetaan hänen ja Jani Niipolan kirjoittamassa Menesty tyylillä Bisnespukeutumisen uusi aika -kirjassa.

Pukeutumalla hyvin voi nostaa omaa mielialaansa ja viestiä ammattilaisuudesta – siitä, että homma on hallussa.

Vaikka töihin tarpoisikin loskassa, ne kengät, jotka pitävät jalat kuivina, eivät sovi sisätiloihin.

– Ihmiset keskittyvät pukeutumisessaan usein siihen, mitä keskivaiheilla on, ja unohtavat sekä ylä- että alapään. Tässä ilmasto ei ole meidän puolellamme, Kiistala myöntää.

Jos hiukset eivät ole huolitellut ja kengät ovat jo nähneet parhaat päivänsä, tyylikkyys kärsii väkisinkin.

Kirjoittaessaan Menesty tyylillä -kirjaa Kiistala kiinnitti luonnollisesti tavallista enemmän huomiota siihen, miten ihmiset pukeutuivat.

– Jopa vastanimitetty, miespuolinen toimitusjohtaja saattoi esiintyä julkisuudessa kummallisessa villapaidassa, joka ei ollenkaan sopinut hänen asemaansa. Silloin sisäinen Lenitani heräsi – nyt jotain ryhtiä, ihmiset! Kiistala muistelee.

Sen sijaan perinteisten ammattikuntien, kuten juristien ja pankkitoimihenkilöiden, pukeutuminen ilahdutti Kiistalaa.

– Sillä tavoin me kaikki pukeuduimme kykyjemme ja rahavarojemme mukaan 1990-luvulla, kun aloitin työelämässä. Ensimmäisessä työpaikassani olin telemarkkinoija, ja siellä edellytettiin, että on siistit housut ja paita, vaikka emme näkyneet kenellekään.

Jani Niipola on puolestaan tykästynyt erityisesti nuorempien miesten tyyliin.

– En tiedä, olenko tietyssä kuplassa Helsingissä, mutta he pukeutuvat aika klassisesti ja tyylikkäästi, mutta kuitenkin tilaisuuden ja persoonallisuuden mukaan.

Myös erään ruotsalaisen toimitusjohtajan pukeutuminen jäi vastikään mieleen.

– Hän oli pukeutunut hyvin siististi pukuun, mutta asua täydensi tyylikäs kangaskassi. Kun bisnespuku oli tarpeeksi siisti, laukku antoi tarvittavaa särmää.

Miehet ostavat harvemmin laukkuja, mihin Niipola arvelee osasyyksi saman kuin päällystakkien samankaltaisuuteen: tarjolla on enimmäkseen mustia vaihtoehtoja.

– Mitä enemmän markkinoille tulee käytännöllisiä ja miehekkäitä laukkuvaihtoehtoja, niin käyttökin yleistyy, hän uskoo.

Niipola itse ei ajattele vaatteita erikseen työ-, juhla- tai vapaa-ajan käyttöön.

– Voin pitää töissä farkkuja, solmiota ja pikkutakkia ja luopua solmiosta viikonloppuna vapaalla ollessani.

– Paras puku on sellainen, josta tietää, että sen voi vetäistä aina päälle. Se voi olla juhlat vapaa-ajalla tai tärkeä tilaisuus töissä.

Kymmenen poimintaa Menesty tyylillä -kirjasta

1. Erityisesti bisnespukeutumiseen liittyy sääntöjä, ja kuitenkin kaikkein tyylikkäimmät miehet ja naiset luovat omansa. He opettelevat perinteiset pukukoodit ja pukeutumissäännöt ja luovat sen jälkeen oman logiikkansa, jonka mukaan rikkovat sääntöjä. Tämä edellyttää paitsi pukeutumissääntöjen myös oman itsensä tuntemista.

2. Tilaisuuteen sopimaton vaatetus saattaa häiritä itseä niin paljon, että työteho jää vaillinaiseksi. Siksi on hyvä tunnistaa eri tilanteet ja niiden vaatima pukeutuminen.

3. Jos sinua mietityttää uuden työpaikan pukeutumiskoodi etkä saa siihen selviä ohjeita, tarkkaile samoissa tehtävissä työskentelevien pukeutumistyyliä – ja pukeudu hieman paremmin.

4. Osta aina kokonainen asukokonaisuus kerralla, älä yksittäisiä vaatekappaleita. Näin vältyt turhalta hamstraukselta ja pattitilanteelta, kun sinulla on esimerkiksi yläosista ylitarjontaa mutta niille liian vähän toimivia alaosia.

5. Mies: Kun suunnittelet työpuvustoasi, kannattaa aina lähteä liikkeelle puvusta. (...) Jos pukuja on vain yksi, monikäyttöisin valinta on yksirivinen, kaksinappinen tummansininen puku. Se sopii arkeen ja juhlaan: sitä voi pitää tummana pukuna ja takkia voi pitää irtotakkina farkkujen tai chinojen kanssa.

6. Nainen: Jos aikasi ei ole halpaa, ei laukkusikaan saisi sitä olla. Vältä merkkejä, joita näkee eniten katuvilinässä, sillä ne viestivät mautonta massakulutusta, eivät tyyliä. Tällä hetkellä massojen suosiossa ovat Michael Kors, Guess ja Ralph Laurenin halvin mallisto Lauren.

7. Kun menet asiakkaalle, päällystakki on ensimmäinen asia, joka sinusta näkyy. (...) Iso huppu pelastaa pipotukalta ja märältä mopilta.

8. Ylikriittinen hintatietous saattaa olla tulppana matkalla kohti tyylikkäintä sinua.

9. Hyvästä ja täydellisestäkin bisnesvaatteesta tulee osata luopua ajoissa, ennen kuin se näyttää käytetyltä.

10. Ruskea väri kengissä ei sovi iltatilaisuuksiin.

Lue aiheesta lisää tiistain Savon Sanomien Tyyli-sivulta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.