Tässä ovat koko maan eniten tienaavat

Eniten ansainnut suomalainen oli viime vuonna jälleen kerran Jorma Ollila. Nokian hallituksen puheenjohtajan ansiotulot kuitenkin laskivat selvästi toissa vuodesta.

Ollila ansaitsi viime vuonna "enää" 6,1 miljoonaa euroa, kun vuoden 2008 tulot olivat 7,8 miljoonaa. Tuloveroja Ollila maksoi viime vuodelta yhteensä 2,8 miljoonaa euroa.

Ansiolistan muutkin kärkinimet pysyivät entisellään. Nokian entinen toimitusjohtaja Olli-Pekka Kallasvuo lisäsi ansiotulonsa 4,8 miljoonaan euroon 4,3 miljoonasta eurosta. Fortumin eläkkeelle siirtynyt toimitusjohtaja Mikael Lilius ja Koneen toimitusjohtaja Matti Alahuhta olivat edellisvuoden tapaan seuraavina.

Nokian johtajista kymmenen kärjessä pysyivät myös Simon Beresford-Wylie ja Anssi Vanjoki. Listalta löytyvät myös Metsäliiton toimitusjohtaja Kari Jordan, UPM:n Jussi Pesonen ja Outotecin entinen toimitusjohtaja Toivo Järvinen.

Listan yllättäjä on pokeriammattilainen Ilari Sahamies. Hän ansaitsi viime vuonna 1,7 miljoonaa euroa eli yhdeksänneksi eniten.

Suomen eniten ansainnut nainen oli viime vuonna asianajotoimisto Waselius & Wistin osakas Tarja Wist, jolle ansiotuloja kertyi yli 950 000 euroa.

Erkolla eniten pääomatuloja

Myös pääomatuloja saaneiden kärjessä on tuttu nimi, mediayhtiö Sanoman suuromistaja Aatos Erkko. Hän sai viime vuonna pääomatuloja 16,5 miljoonaa euroa ja maksoi veroja yhteensä 4,7 miljoonaa.

Kakkoseksi nousi yllättäen virolainen Toivo Hallikivi, jolle verotietojen mukaan kertyi Suomesta pääomatuloja 12 miljoonaa euroa. Hallikiven mukaan kyseessä on kuitenkin verottajan tekemä virhe, joka johtuu siitä, että osakekaupoista syntyneitä tuottoja oli tulkittu väärin.

Kolmantena oli hammaslääketieteen hoitolaitteita valmistavan Planmecan omistajiin kuuluva Karl Kyöstilä.

Taantuma puri viime vuonna erityisesti pääomatuloihin, jotka romahtivat lähes 30 prosenttia.

Ansiotulot kasvoivat reilut puolitoista prosenttia, mutta ansiotuloista kerätyt tuloverot vähenivät lähes neljä prosenttia veronkevennysten vuoksi.

Kaikkiaan suomalaisten tuloverot vähenivät yli 8 prosenttia 29 miljardiin euroon. Veronpalautuksia maksetaan lähes 3,4 miljoonalle ihmiselle. Keskimääräinen palautus on 642 euroa.

Lue kaikki veroaiheiset jutut.