Toimittajat sotkivat verotoimiston mappihyllyn hetkessä

Verotoimiston eteen on jo vartti ennen ovien aukeamista kertynyt lauma uutisennälkäisiä toimittajia. Verotietojen julkistamispäivän taktiikkaa on hiottu hyvissä ajoin, listat halutuista tiedoista laadittu ja taustat tarkistettu. Kun ovet lopulta aukeavat, lauma syöksyy apajille eli verotietomappien kimppuun.

Yksityisten ihmisten verotiedoista on julkisesti saatavilla vain tarkkaan määritelty osa. Näihin tietoihin toimittajat haluavat käsiksi heti, kun ne tulevat julki. Toimitusten listoilta löytyy julkisuuden henkilöitä poliitikoista urheilijoihin, kulttuurivaikuttajista rötösepäiltyihin.

Pääkaupunkiseudun verotoimistossa Myyrmäessä on eniten hulinaa. On tärkeää löytää hyvä pöytäpaikka läheltä mappihyllyä. Aiemmin toimistossa oli yksi pitkä pöytä, eikä kaikille edes löytynyt istumapaikkoja. Tänä vuonna hyllyn läheisyyteen oli sijoitettu useita pieniä pöytiä, ja kaikki halukkaat pääsevät istumaan.

Mapit siirtyvät nopeasti pöytiin ja taas takaisin hyllyyn. Pian hyllyn alkuperäinen aakkos- ja numerojärjestys on sekaisin. Pöydistä kuuluu ähinän ja puhinan lisäksi tietokoneen näppäimistön naputusta ja kynien sauhua.

Anna Abreu löytyy M-kirjaimen kohdalta

Etsityn julkimon löytyminen voi viedä aikaa. Oikea mappi saattaa olla varattu, ja kun se vapautuu, joku toinen ehtii napata sen. Taustatiedoissa saattaa olla puutteita: toinen nimi uupuu, syntymäaika on väärin tai kotikunta on muuttunut.

Moni kyselee Anna Abreun perään. Neitokainen näet löytyy mapista M-kirjaimen kohdalta koko nimellään Anna Eira Margarida Mourao de Melo e Abreu.

Julkisia tietoja voisi tilata toimitusten käyttöön myös valmiina listoina. Niiden saaminen veisi kuitenkin luultavasti pidemmän aikaa kuin mappien selailu, sillä otteita aletaan tulostaa vasta verotietojen tullessa julkisiksi. Lisäksi tiedoista laskutetaan sievoinen summa.

Verotoimistot kertovat yksittäisiä tietoja myös puhelimessa. Nyrkkisääntönä on pidetty viiden ihmisen verotietojen kertomista. Toimitusten listoilla nimiä voi olla satoja, joten niiden läpikäyminen olisi työlästä ja toimistojen linjat tukkeutuisivat.

Lue kaikki veroaiheiset jutut.