Äänet kongressissa eivät riittäneet Trumpin veto-oikeuden kumoamiseen

Yhdysvalloissa edustajainhuone ei onnistunut kumoamaan presidentti Donald Trumpin veto-oikeutta kansallisen hätätilan kohdalta. Asiasta kertoo muun muassa New York Times ja Washington Post.

Edustajainhuone äänesti veton kumoamisen puolesta äänin 248–181, mutta kumoamiseen olisi vaadittu kaksi kolmasosaa äänistä eli 288. Demokraattien lisäksi 14 republikaania kannatti veton kumoamista. Tulos oli odotettu.

Aiemmin tässä kuussa kongressi päätti perua Trumpin julistaman hätätilan, jonka turvin tämä haluaa ohittaa kongressin ja ohjata miljardeja dollareita rahaa Meksikon rajamuurin rakentamiseen. Tuolloin edustajainhuoneen äänestyksessä 13 republikaania liittyi demokraattien rintamaan. Presidentti kuitenkin käytti veto-oikeuttaan kongressin päätöksen jyräämiseksi.

Presidentin veton kumoaminen on harvinaista, niin tapahtui vain kerran Barack Obaman kaudella.

Käynnissä on useita oikeusjuttuja

Ennen tiistain äänestystä demokraatit olivat yrittäneet taivutella republikaaneja äänestämään kumoamisen puolesta pitämällä esillä armeijan rakennusprojekteja, jotka viivästyisivät, jos puolustusministeriön rahaa ohjataan muuriin. Demokraattien mukaan Trump ylittää hätätilan julistuksella perustuslailliset oikeutensa, ja osa republikaaneista on tästä samaa mieltä.

Suurin osa republikaaneista pysyi kuitenkin presidentin puolella.

–  Kiitos edustajainhuoneen republikaaneille siitä, että he pitivät yhtä ja isosta voitosta rajan suhteen. Tämän päivän äänestys vahvistaa, että kongressin demokraatit ovat avoimien rajojen, huumeiden ja rikollisuuden puolue! Trump riemuitsi Twitterissä.

Koska hätätilaa ei saada kaadetuksi kongressissa, painopiste taistelussa muurista siirtyy oikeusistuimiin. Käynnissä on monia oikeusjuttuja, joissa muun muassa osavaltiot ja raja-alueiden maanomistajat ovat kyseenalaistaneet Trumpin hätätilajulistuksen laillisuuden.

Maanantaina puolustusministeriö Pentagon antoi valtuutuksen rahoittaa Meksikon rajamuuria miljardilla dollarilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.