Äärioikeiston etumatka kaventunut Hollannissa

Hollannissa äärioikeistolainen vapauspuolue ja pääministeripuolue VVD lähtevät vaalikampanjoihin lähes samalta lähtöviivalta.

Viimeisimpien mittausten mukaan vapauspuolue on menettänyt kannattajia viime kuukausien aikana ja kannatuslukemat liikkuvat nyt reilussa 15 prosentissa.

Radboudin yliopiston apulaisprofessori Niels Spierings uskoo, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin toistuvat kohut ovat laskeneet populistijohtaja Geert Wildersin kannatusta. Wilders on sitonut kampanjansa tiiviisti Trumpin vaalivoittoon ja viljelee jopa samoja sloganeita kuin Trump. Syksyllä tämä tuottikin tulosta, ja PVV:n kannatus hyppäsi viitisen prosenttiyksikköä heti Trumpin valinnan jälkeen.

Apulaisprofessori Spierings muistuttaa silti, että puolueelle povataan yhä kärkipaikkaa 15. maaliskuuta pidettävissä parlamenttivaaleissa. Pääministeri Mark Rutten VVD-puolue seuraa gallupeissa muutaman prosenttiyksikön sisällä.

- Wildersin kannatus liittyy maahanmuuton herättämiin pelkoihin ja siihen, että iso osa ihmisistä kokee, ettei kukaan kuuntele heitä, Spierings sanoo.

Vaikka Wildersin PVV olisi suurin puolue, ei hän silti välttämättä saa kasaan hallitusta. Pääministeri Rutte ja useampi keskisuuri puolue on jo kieltäytynyt yhteistyöstä.

Spieringsin mukaan kaikki on yhä mahdollista. Jos vapauspuolue on riittävän suuri, voivat muut puolueet kääntyä kannoissaan.

- Ennustaminen on todella vaikeaa, koska moni puolue on keskikokoinen. Enemmistöhallituksen muodostamiseen tarvitaan neljä tai jopa viisi puoluetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.