13 venäläiselle syytteet USA:n vaaleihin vaikuttamisesta

Yhdysvalloissa erikoissyyttäjä Robert Mueller on nostanut syytteet 13:a Venäjän kansalaista vastaan yrityksistä vaikuttaa Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin. Lisäksi syytteen sai kolme venäläistä yritystä.

Syytteen mukaan syytetyt yrittivät vuodesta 2014 lähtien häiritä Yhdysvaltojen vaaliprosessia. Muellerin mukaan syytetyt esiintyivät amerikkalaisina ja hallinnoivat sosiaalisen median tilejä, jotka keskittyivät Yhdysvaltojen kansaa jakaviin sosiaalisiin ja poliittisiin kysymyksiin.

Valeuutisia levitettiin muun muassa Facebookissa, Twitterissä, Youtubessa ja Instagramissa.

Muellerin mukaan ryhmää johti Venäjän presidentin Vladimir Putinin läheinen liittolainen Jevgeni Prigozhin. Heidän valeuutisensa tavoittivat "merkittävän määrän amerikkalaisia".

Syytteen mukaan ryhmä toimi lähinnä Pietarista käsin niin sanotulta trollitehtaalta, mutta osa syytetyistä matkusti myös Yhdysvalloissa.

Informaatio-operaatioon osallistui vuoroissa satoja ihmisiä, ja sen budjetti oli miljoonia dollareita.

Mueller ei kuitenkaan syytteessä vihjaa, että Venäjä olisi onnistunut vaikuttamaan toissa vuoden presidentinvaalien lopputulokseen. Syytteen mukaan yksikään amerikkalainen ei tietoisesti osallistunut vaikuttamisyrityksiin.