7 suosittua salaliittoteoriaa: Mitä tapahtui WTC-iskuissa?

Syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 Yhdysvalloissa sattui sarja tuhoisia terroritekoja, joissa kuoli lähes 3 000 ihmistä.

Al-Qaida kaappasi neljä matkustajalentokonetta, joista kaksi lennettiin päin New Yorkin World Trade Centerin kaksoistorneja. Kolmas kone törmäsi Pentagoniin, neljäs tippui Pennsylvaniaan.

Tuhoisan päivän tapahtumat ovat saaneet villit salaliittoteoriat liikkeelle. Tässä tunnetuimpia salaliittoteorioita:

1) Sisäpiiritiedot

Salaliittoteoreetikoiden mielestä osakekaupan sisäpiirissä tiedettiin World Trade Centeriin kohdistuvista iskuista. Teoriaan on haettu vahvistusta siitä, että esimerkiksi kaappausten kohteeksi joutuneiden American Airlines ja United Airlines -lentoyhtiöiden osakkeita myytiin muka ennätyksellisen paljon juuri ennen terrori-iskua.

Salaliittoteoreetikot uskovat, että osakemarkkinoiden sisäpiiri tiesi iskuista ja hyötyi tragediasta.

2) Miksei kaapattuja koneita pysäytetty?

Epäilyksiä on herättänyt se, ettei maailman yksi mahtavimmista ilmavoimista saanut kaapattuja koneita pysäytettyä. Salaliittoon uskovien mukaan Yhdysvaltain ilmavoimat oli etukäteen harjoitellut kaapattujen koneiden pysäyttämistä ja amerikkalaiset olivat pitäneet yhtenä mahdollisena kauhuskenaariona sitä, että lentokone ohjattaisiin osumaan World Trade Centeriin.

Kaapattuja koneita ei teorian mukaan saatu pysäytettyä, koska Yhdysvaltain varapresidentti Dick Cheney määräsi ilmavoimat vetäytymään syrjään tehtävästä.

3) Räjähteitä torneissa

Virallinen selitys on se, että WTC-tornit sortuivat tulipalojen takia, mutta jotkut uskovat pommien romahduttaneen rakennukset.

Todisteina pidetään tornien hallittua ja nopeaa romahtamista sekä paikalla olleiden kuulemia räjähdysääniä. Räjähdysteoriaan uskovat eivät pidä mahdollisena sitä, että lentokoneiden polttoainemäärän syttyminen riittäisi sulattamaan teräksen ja tuhoamaan rakennukset.

4) WTC 7:n romahtaminen

WTC:n kaksoistornien lisäksi syyskuun 11. päivän iskuissa romahti myös 7 World Trade Center eli WTC 7, vaikka siihen ei törmännytkään lentokonetta. Tämä on herättänyt epäilyksiä.

Virallisen selityksen mukaan WTC 7 tuhoutui hallitsemattomien palojen takia, jotka viereiset rakennukset aiheuttivat. Ne, jotka eivät usko virallista selitystä esittävät, että rakennus tuhottiin räjähteiden ja tahallaan sytytettyjen tulipalojen avulla.

Vettä myllyyn on lisännyt se, että WTC 7 -rakennuksessa pitivät toimistoaan muun muassa CIA sekä Yhdysvaltain puolustusministeriö, rahoitustarkastus ja verovirasto. Rakennuksen tuhoamisen uskotaan olevan osa todisteiden hävittämistä.

5) Lento 93

Syyskuun 11. päivänä 2001 kaapattiin kaikkiaan neljä konetta, joista lento 93 tippui Pennsylvanian Shanksvilleen. Lentokoneen syrjäistä putoamispaikkaa on pidetty epäilyttävänä, ja siksi jotkut uskovat, että se ammuttiin alas.

Teorian todisteena pidetään sitä, että koneen osia levisi laajalle alueelle. Armeijan uskotaan tuhonneen kaapatun koneen ohjuksella, joka hajotti koneen pieniksi palasiksi.

Koneen osia tosiaankin löytyi hieman yli kilometrin päästä onnettomuuspaikasta, mutta virallisen selityksen mukaan paperia ja lentokoneen eristeitä liikutteli turmapaikalta tuuli.

6) Isku Pentagoniin

Aluksi salaliittoteoreetikot uskoivat, että Pentagoniin osui ohjus, pieni lentokone tai miehittämätön kopteri, sillä uskottiin, että matkustajakone olisi aiheuttanut enemmän tuhoa.

Kun ensimmäinen teoria tyrmättiin todistekuvin ja -videoin, keskittyivät epäilijät siihen, miten amatöörilentäjä on voinut saada matkustajakoneen osumaan suoraan Pentagonin seinään. Salaliittoteoreetikot uskovat, ettei konetta ohjannut al-Qaidan terroristi, vaan Yhdysvaltain valtio.

7) Syy ryhtyä sotaan

Entä jos koko isku olikin amerikkalaisten järjestämä? Sellaiseenkin salaliittoon uskotaan.

Syyskuun 11. päivän iskujen uskotaan olleen vain syy luoda suurvaltapelkoa maailmaan ja lähteä sotimaan Irakiin. Amerikkalaiset tavoittelivat sillä valtaa ja öljyvaroja, ja tästä todisteena pidetään muun muassa sitä, miten tyynesti presidentti George W. Bush suhtautui uutisiin kuultuaan, että toinenkin lentokone on törmännyt WTC-torneihin.

Lähteet:

BBC

911 Truth

Newsone

Wikipedia

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kuvasarja: 15 vuotta WTC-iskusta - Näin tapahtumat etenivät