Afganistanissa siepattu suomalaisnainen näyttäisi olevan elossa

Afganistanissa kaksi kuukautta sitten siepatusta suomalaisnaisesta on julkaistu sosiaalisessa mediassa video. Asiasta kertoi ulkoministeriö.

STT on nähnyt videon, jolla nainen tiettävästi esiintyy. Vajaan minuutin mittaisella videolla nainen esiintyy rauhallisesti ja pyytää kristilliseltä yhteisöltä apua päästäkseen vapaaksi.

– Jos sieppaaja ei saa pyytämäänsä rahasummaa, jotain hyvin pahaa tapahtuu, siepattu sanoo.

Jihadismin tutkijan Atte Kalevan mukaan video on tyypillinen proof of life (todiste elossaolosta) -video. Kaleva itse oli siepattuna Jemenissä vajaan puolen vuoden ajan 2012–2013.

– Aika harvoin on mitään syytä, että henkilö tapettaisiin sen jälkeen kun video on kuvattu mutta ennen kuin se on julkaistu. Kyllä näyttäisi siltä, että hän on elossa. Tällaisen videon julkaisu on hyvin tyypillistä näissä kidnappaustapauksissa, Kaleva kertoi STT:lle katsottuaan videon.

Nainen kertoi videolla suorittamistaan tutkinnoista. Kalevan mielestä sen tarkoituksena on todistaa, että videolla esiintyy oikea henkilö.

– Jos he (sieppaajat) neuvottelevat jonkun kanssa, niin usein neuvotteluissa vaaditaan tällaista proof of lifea. Siten tiedetään, että henkilö on edelleen elossa ja että neuvottelevalla taholla tosiaan on tämä henkilö hallussa.

 

Sieppaaja yksittäinen rikollinen?

Nainen mainitsee videolla sieppaajansa nimeltä. Kalevan mukaan nimi on todennäköisesti tekaistu silloin, kun kyse ei ole tunnetusta järjestöstä kuten Isisistä. Yhdestä sieppaajasta puhuminen voi viitata siihen, että sieppaaja on yksittäinen rikollinen.

Kaleva muistuttaa, että videon perusteella ei voi sanoa mitään varmaa sieppauksen motiiveista. Vaikuttaisi kuitenkin, että päällimmäinen motiivi on raha.

– Ei tämä sinänsä ole huono merkki, että tällainen video on julkaistu, Kaleva sanoi.

– Näyttäisi, että hänet siepannut taho ei ole sillä tavalla ääri-islamistinen, että he haluaisivat vaikka karkottaa tämän kristillisen hyväntekeväisyysjärjestön Afganistanista tekemällä tästä varoittavan esimerkin.

Siepattu suomalainen työskenteli ruotsalaisessa Operation Mercy -järjestössä.

 

Suomi vaatii vapauttamista

Viranomaiset pyytävät, että mitään sieppaukseen liittyvää materiaalia ei levitetä julkisuudessa. Kaikki julkisuus vaarantaa siepatun hengen ja vaikeuttaa tilanteen hoitamista. Tästä syystä ulkoministeriö ei kerro enempää yksityiskohtia julkisuuteen.

Ulkoministeri Timo Soini (uv.) ilmoitti Suomen tuomitsevan sieppauksen ja vaativan siepatun välitöntä vapauttamista.

Nainen siepattiin Kabulissa toukokuun lopulla. Iskussa Operation Mercyn majapaikkaan kuoli saksalaisnainen ja naisten afganistanilainen vartija.

Operation Mercyn tiedottaja Cathy Stanley viestitti STT:lle, että järjestö on tietoinen videosta mutta ei pysty kommentoimaan keskeneräistä tilannetta.

Kaapatusta suomalaisnaisesta julki video – sieppaajat vaativat rahaa