"Aivan liian pehmeä" – Ruotsin ex-valtiovarainministeri haukkuu Macronin

Ranskan vastavalitusta presidentistä Emmanuel Macronista on tuskin maan talouden pelastajaksi, arvioi Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg.

Talouspiireissä on oltu innoissaan liberaalin ja EU-myönteisen entisen investointipankkiirin valinnasta presidentiksi, mutta Borg ei jaa innostusta.

– Macron ei ole sellainen voimakas poliitikko, joka kykenee toteuttamaan uudistusohjelmia. Hän on siihen aivan liian pehmeä, Borg sanoi keskiviikkona Dagens Industri -lehden pankkiseminaarissa.

Ranska kamppailee hitaan talouskasvun, 10 prosentin työttömyysasteen ja massiivisten julkisten menojen kanssa. Borgin mukaan Ranskan julkinen talous ei ole ollut kunnossa vuosikymmeniin.

Borg huomauttaa, että Macronin talouspoliittinen sanoma on toistaiseksi ollut epämääräinen.

– Hänellä ei ole rakenteellista uudistusohjelmaa, jonka myötä voisimme sanoa, että työmarkkinoille, sosiaaliturvaan tai eläkeikään olisi tulossa selviä muutoksia, Borg sanoo.

Borg kertoo tavanneensa Macronin useasti, kun tämä toimi presidentti Francois Hollanden neuvonantajana. Hän varoittaa liian suurista odotuksista uuden presidentin suhteen.

– Rakenteellisten uudistusten toteuttaminen on ylipäänsä vaikeaa, ja Ranskassa muutosvastarinta on paljon voimakkaampaa kuin lähestulkoon missään muualla.

Borgia huolestuttaa myös se, että EU-asioista innostunut uusi presidentti uhraa liikaa aikaa ja energiaa Brysselin suunnalle.

– On suuri riski, että hän polttaa ruutinsa Euroopan uudistamiseen eikä niinkään keskity muuttamaan Ranskaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.