Aleppon pommitus saattaa YK:n edustajan mukaan olla sotarikos

Syyriassa Aleppon viimeisten kapinallisalueiden pommittaminen on luultavasti sotarikos, sanoo YK:n edustaja. YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Zeid Raad al-Hussein arvioi yleisradioyhtiö BBC:n mukaan, että hyökkäykset siviilejä täynnä olevalle alueelle ovat todennäköisesti kansainvälisen oikeuden vastaisia.

Aikeet Aleppon kapinallisosien evakuoinniksi jäivät keskiviikkona toteutumatta, koska taistelut alueella jatkuivat. Oppositioaktivistien mukaan kapinallisaluetta vastaan tehtiin myös ilmaiskuja.

Evakuoinnista sovittiin tiistaina solmitussa tulitaukosopimuksessa, jonka välittäjinä toimivat Turkki ja Venäjä. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ja Venäjän presidentti Vladimir Putin keskustelivat keskiviikkona puhelimessa tilanteesta. Erdoganin lähellä olevat lähteet sanoivat presidenttien tähdentäneen, että sopimuksen rikkominen on lopetettava.

Erdogan syyttää sopimuksen rikkomisesta Syyrian hallituksen joukkoja. Erdogan moittii myös YK:ta siitä, ettei se ole onnistunut luomaan turvavyöhykettä Syyrian sisälle maansisäisiä pakolaisia varten. Tarvittaessa Turkki majoittaa Alepposta pakenevat, Erdogan lupasi.

Syyriassa tehtyjä ihmisoikeusrikoksia tutkiva YK-elin (COI) arvioi, että koska Aleppo on nyt hallituksen hallinnassa, hallitus on myös pääasiassa vastuussa siitä, että rikokset lopetetaan.

COI kertoi toisaalta saaneensa myös raportteja, että kapinalliset ovat estäneet siviileitä pakenemasta Alepposta ja että he ovat käyttäneet siviileitä ihmiskilpinä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.