Amerikkalainen, italialainen ja venäläinen ampaisivat Kansainväliselle avaruusasemalle

Kansainväliselle avaruusasemalle (ISS) kolmea avaruuslentäjää vievä raketti sinkoutui avaruuteen onnistuneesti tänään. Raketti ampaisi avaruuteen Kazakstanista iltapäivällä puoli viideltä Greenwichin aikaa, jota ISS noudattaa.

Baikonurin avaruuskeskuksesta matkaan lähtivät Nasan Andrew Morgan, Roscosmoksen Aleksandr Skvortsov ja Euroopan avaruusjärjestön (Esa) italialainen Luca Parmitano.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Nasan tv-asiantuntija iloitsi nousun sujuneen kuin suoraan oppikirjasta.

Keliolosuhteet Kazakstanissa olivat tukalat, mutta laukaisulle suotuisat. Lämpötila nousi lauantaina 43 asteeseen.

Avaruuslentäjät ovat kaikki armeijataustaisia everstejä.

Osuva laukaisupäivämäärä

Laukaisu ajoittui samalle päivälle, jona Nasan astronautit Neil Armstrong ja Buzz Aldrin laskeutuivat Kuun pinnalle vuonna 1969.

Kosmonautti Skvortsov on kolmikosta ainoa, joka oli edes syntynyt ensimmäisen kuukävelyn aikaan.

Skvortsov on kuusituntisen lennon komentaja matkalla Baikonurista avaruusasemalle. Hän on kahden ISS-käynnin avaruuskonkari.

Astronautti Morgan on ensikertalainen avaruudessa, kun taas italialaisella astronautilla Parmitanolla edellisellä kierroksella ISS:llä kului 166 vuorokautta.

Kansainvälinen avaruusasema kiertää Maata 28  000 kilometrin tuntinopeudella. Vuonna 1998 laukaistu asema on ollut miehitettynä vuodesta 2000 lähtien. Kiertoradan korkeus on noin 400 kilometriä.

Kansainvälisen avaruusaseman toiminta on suunnattu monialaiseen tieteelliseen tutkimukseen. Avaruusasema on Kanadan, Euroopan, Japanin, Venäjän ja Brasilian avaruusjärjestöjen sekä Yhdysvaltojen avaruushallinnon yhteishanke. Suomi ei osallistu avaruusaseman rahoitukseen, vaikka onkin Euroopan avaruusjärjestön jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.