Amerikkalaismedia: Erotettu FBI-pomo antoi Venäjä-tutkinnalle muistiot keskusteluistaan Trumpin kanssa

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisista FBI:sta potkut saanut Andrew McCabe on antanut erikoissyyttäjä Robert Muellerin johtamalle Venäjä-tutkinnalle muistioita keskusteluistaan presidentti Donald Trumpin kanssa, useat amerikkalaismediat kertovat.

Mediatietojen mukaan FBI:n entisen apulaisjohtajan muistioissa saattaa olla tietoja, jotka tukevat epäilyjä siitä, että Trump on yrittänyt haitata tutkintaa vaalikampanjansa epäillyistä Venäjä-kytköksistä. McCaben kerrotaan kirjanneen muistioihin myös sen, mitä FBI:n ex-johtaja James Comey kertoi hänelle omista keskusteluistaan Trumpin kanssa.

Trump irtisanoi Comeyn viime vuonna. Comeyn potkujen jälkeen McCabe toimi FBI:n virkaatekevänä johtajana.

Oikeusministeri Jeff Sessions puolestaan erotti McCaben FBI:sta perjantaina.

Trump: Muellerin tutkinta perustuu valheisiin

Trumpin asianajaja John Dowd vaati lauantaina, että Venäjä-tutkinta lopetetaan. Dowd sanoi tiedotteessa pyytävänsä, että apulaisoikeusministeri Rod Rosenstein seuraa Sessionsin "rohkeaa esimerkkiä" ja lopettaa "väitettyjen Venäjä-kytkösten tutkinnan, jonka McCaben pomo, Comey, kehitti vääristyneen ja korruptoituneen asiakirjan pohjalta".

Ensin Dowd sanoi puhuvansa presidentti Trumpin puolesta vaatiessaan tutkinnan lopettamista. Myöhemmin hän kertoi Washington Postille puhuvansa vain omasta puolestaan.

Trump itse kommentoi Venäjä-tutkintaa Twitterissä myöhään lauantaina paikallista aikaa.

– Muellerin tutkintaa ei olisi ikinä pitänyt aloittaa, sillä juonittelua ei ollut eikä rikosta tapahtunut. Tutkinta perustuu vilpilliseen toimintaan ja valheelliseen asiakirjaan, jonka on maksanut kiero Hillary (Clinton) ja demokraattien kansallinen komitea, Trump kirjoitti viitaten asiakirjoihin, joiden perusteella FBI alkoi tutkia Trumpin kampanja-avustajaa.

– NOITAVAINOA! presidentti päätti tviittinsä.

McCabe: Trumpin hallinto on sodassa FBI:ta vastaan

McCabe oli jo aiemmin ilmoittanut eroavansa apulaisjohtajan tehtävästä, mutta jäi FBI:n palkkalistoille saadakseen eläke-etuudet. Oikeusministeri Sessions antoi McCabelle potkut vain kaksi päivää ennen kuin tämä aikoi jäädä eläkkeelle.

Sessions perusteli potkuja FBI:n sisäisellä selvityksellä, jonka mukaan McCabe oli antanut luvatta lausuntoja medialle ja ollut epärehellinen oikeusministeriön tutkijalle. Trump on puolestaan syyttänyt McCabea sekä Comeytä puolueellisuudesta.

McCabe on kiistänyt Sessionsin ja Trumpin syytökset. Hän sanoo joutuneensa Trumpin hallinnon ajojahdin kohteeksi.

– Kyseessä on laajempi yritys tahrata FBI:n, lainvalvojien sekä laajemmin tiedusteluasiantuntijoiden maine. Se on osa tämän hallinnon sotaa FBI:ta sekä erikoissyyttäjä (Robert Muellerin) tutkintaa vastaan, McCabe sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.