Amnesty: USA:n johtaman liittouman ilmaiskut tappaneet yli 1  600 siviiliä Raqqassa

Syyrian Raqqassa yli 1  600 siviiliä on kuollut Yhdysvaltain, Ranskan ja Britannian liittouman ilmaiskuissa, käy ilmi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin ja Airwars-projektin tutkimuksesta. Uhrit kuolivat heinä–lokakuussa vuonna 2017 tehdyissä iskuissa.

Amnestyn mukaan liittouma myöntää olevansa vastuussa noin 160 siviilin kuolemasta mutta kieltää väitteet muista uhreista epäuskottavina.

Tutkimustulos syntyi useiden eri datalähteiden vertailusta. Lisäksi Amnestyn tutkijat vierailivat Raqqassa neljään otteeseen muun muassa haastattelemassa silminnäkijöitä ja tutkimassa yli 200:aa iskukohdetta. Amnesty kutsuu selvitystä kattavimmaksi siviilikuolemista tehdyksi tutkimukseksi nykyaikaisen sodankäynnin historiassa.

Arvio siviiliuhrien määrästä syntyi Amnestyn ja Airwarsin tutkijoiden analysoimien todisteiden perusteella. Satojen uhrien nimiä on selvitetty muun muassa sosiaalisesta mediasta.

Amnestylle siviiliuhrien määrä ei tullut yllätyksenä.

–  Käytetyn tykistön virhemarginaali on yli 100 metriä, ja silti sitä käytettiin asutetuilla alueilla, järjestö toteaa tiedotteessaan.

Lisäksi eräs Yhdysvaltain puolustusvoimien edustaja on kertonut ampuneensa hyökkäysten aikaan 30  000 tykistöammusta, mikä on järjestön mukaan enemmän kuin yhdessäkään konfliktissa sitten Vietnamin sodan.

Amnesty ja Airwars haluavat liittouman jäsenmaiden nimittävän itsenäisen ja puolueettoman toimijan tutkimaan siviileihin kohdistuneet vahingot. Lisäksi Amnesty vetoaa liittouman jäseniin, jotta ne perustaisivat rahaston korvaamaan uhrien ja heidän perheidensä kärsimät vahingot.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.