Argentiinan vuosi sitten kadonnut sukellusvene löytyi Atlantista

Vuosi sitten kadonnut argentiinalainen sukellusvene puristui paineessa kasaan ja romahti sisäänpäin, kertoi Mar de Platan laivastotukikohdan komentaja lauantaina. Argentiinan laivasto kertoi aiemmin päivällä, että aluksen hylky oli paikallistettu 800 metrin syvyydestä Atlantin valtamerestä.

Viranomaisten mukaan hylky on yhtenäinen ja onnettomuuden syy pystytään todennäköisesti vielä selvittämään. Tämänhetkinen hypoteesi on, että vesi pääsi aluksen sisään ilmamaston venttiilin kautta.

Aluksen löysi sitä etsimään palkattu yhdysvaltalaisyritys Ocean Infinity. Se ryhtyi tuoreimpiin etsintöihin syyskuussa. Löytö tehtiin viime hetkellä ennen merenpohjan tutkimiseen tarkoitetun aluksen lähettämistä huoltoon Etelä-Afrikkaan. Etsijät päättivät tarkastaa merenpohjasta vielä yhden alueen, jota aiemmin ei pystytty tutkimaan huonon sään vuoksi.

Uutinen hylyn löytymisestä kirvoitti omaisten keskuudessa monenlaisia tunteita.

– Pyysimme totuutta, ja nyt olemme ylpeitä. Nyt tiedämme, missä lapsemme on, sanoi yhden kadoksissa olleen merisotilaan isä Jorge Villarreal Clarin-lehdelle.

 

Alus kertoi teknisestä viasta

 

Argentiinan laivasto menetti yhteyden sukellusveneeseen viime vuoden marraskuussa, kun alus oli noin 450 kilometrin päässä Argentiinan rannikosta. Aluksessa oli 44 hengen miehistö.

Viimeisessä yhteydenotossa ennen katoamistaan alus kertoi teknisestä viasta, ja sitä kehotettiin nousemaan heti pintaan. Joitakin tunteja myöhemmin merellä kuultiin ääni, joka muistutti räjähdystä. Argentiinan laivasto kertoi, että ääni saattoi aiheutua sukellusveneen räjähtämisestä. Räjähdys saattoi asiantuntijoiden mukaan johtua akkuongelmista.

San Juan -sukellusvene oli kadotessaan palaamassa partiointitehtävältä Ushuaiasta läheltä Etelä-Amerikan eteläisintä kärkeä. Sen piti palata tukikohtaansa Mar de Plataan pääkaupunki Buenos Airesin eteläpuolelle.

Laajat etsinnät alkoivat kahden vuorokauden päästä katoamisesta, ja niihin osallistui lopulta yksiköitä 13 maasta. Kun alusta ei löytynyt, useimmat vetäytyivät etsinnöistä ennen vuodenvaihdetta.

Syyskuussa etsintöihin ryhtynyt Ocean Infinity -yritys on ollut mukana muun muassa kadonneen malesialaisen matkustajakoneen etsinöissä. MH370 katosi keväällä 2014, eikä sitä ole löydetty.

San Juanin löytymisestä yhdysvaltalaisyritykselle on luvassa 7,5 miljoonan dollarin palkkio.

Argentiinassa on aloitettu rikostutkinta San Juanin katoamisesta. Tuomari on toistaiseksi kuullut 70:tä todistajaa, mutta kuulemiset eivät ole antaneet valaistusta siihen, mitä tapahtui.