Arnault saapui oikeustalolle käsiraudoissa – vaimo kutsuttu puolustuksen todistajaksi

Ruotsissa hovioikeus on aloittanut Ruotsin akatemiaan läheisesti sidoksissa olleen Jean-Claude Arnault'n raiskaustuomion käsittelyn.

Arnault saatettiin sisään oikeustaloon käsiraudoissa. Hän on ollut vangittuna syyskuun lopusta, jolloin tapauksen käsittely käräjäoikeudessa päättyi.

Syyttäjä vaatii, että Arnault tuomitaan kahdesta raiskauksesta. Käräjäoikeudessa toinen raiskaussyyteistä kaatui, ja Arnault tuomittiin lokakuun alussa kahdeksi vuodeksi vankeuteen raiskauksesta. Puolustus vaatii, että hovioikeus hylkää kaikki syytteet.

Puolustus on kutsunut hovioikeuteen kaksi uutta todistajaa. Toinen heistä on akatemian jäsen Katarina Frostenson, syytetyn vaimo. Sekä kamarisyyttäjä että asianomistajan oikeudenkäyntiavustaja ovat vastustaneet Frostensonin kutsumista todistajaksi. He ovat sitä mieltä, että Frostenson lähinnä tuo oikeudenkäyntiin luonnetodistelua, jota ei yleensä käytetä oikeudenkäynneissä Ruotsissa.

Oikeudenkäynnille on varattu kolme päivää, ja uusia todistajia kuullaan oikeudenkäynnin viimeisenä päivänä eli keskiviikkona.

Käräjäoikeus tuomitsi Arnault'n lähinnä uhrin kertomuksen perusteella. Lisäksi useat todistajat vahvistivat, että nainen oli puhunut heidän kanssaan tapahtuneesta. Tapauksessa ei ole teknistä todistusaineistoa, joten todistajien kertomukset ovat avainasemassa.

"Kulttuuriprofiilina" aiemmin tunnettu Arnault on vakuuttanut olevansa syytön.

Arnault'lla oli läheiset suhteet akatemiaan, muun muassa vaimonsa, runoilija Frostensonin kautta. Frostenson on toistaiseksi jättänyt työnsä akatemiassa, mutta virallisesti hän on yhä akatemian jäsen.

Skandaali sai useat jäsenet eroamaan tai jättämään työn toistaiseksi, ja kirjallisuuden Nobel-palkinnon myöntäminen siirtyi ensi vuoteen.