Arvostetun journalistin Trump-kirja: Avustajat jopa varastavat Trumpin papereita estääkseen katastrofeja

Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin lähimmät avustajat luottavat häneen niin vähän, että ovat valmiita jopa varastamaan papereita presidentin pöydältä. Tarkoituksena on estää häntä tekemästä päätöksiä, jotka avustajien mielestä vaarantaisivat maan turvallisuuden.

Näin väittää arvostetun amerikkalaisen journalistin Bob Woodwardin Trump-kirja, joka perustuu Trumpin lähipiirin nimettömiin haastatteluihin ja hänelle vuodettuihin kirjallisiin lähteisiin.

Woodwardin mukaan avustajat haalivat valtaa omiin käsiinsä siinä määrin, että Valkoisessa talossa on meneillään virkamiesvallankaappaus.

CNN:n ja Washington Postin ennakkoon näkemä kirja maalaa sysimustan kuvan avustajien ja Trumpin suhteesta. Trumpin kansliapäällikön John Kellyn esimerkiksi kerrotaan kutsuneen presidenttiä idiootiksi ja Valkoisen talon tilannetta hulluuden tyyssijaksi.

– En edes ymmärrä, miksi kukaan meistä on täällä. Tämä on elämäni kamalin työpaikka, Kellyn kerrotaan avautuneen.

Woodward kuvaa useita tilanteita, joissa Trump vaikuttaa vähät välittävän kansallisesta turvallisuudesta ja ajattelevan vain rahaa. Yhdessä keskustelussa puolustusministeri Jim Mattis yrittää selittää Trumpille, miksi Yhdysvaltojen sotajoukkojen pitäminen Etelä-Koreassa on hintansa arvoista.

– Me yritämme estää kolmannen maailmansodan, Mattis yksinkertaistaa mutta ei silti tunnu saavan Trumpia ymmärtämään näkökantaansa.

Kirjan mukaan Mattis toteaa jälkikäteen lähipiirilleen, että Trumpin ymmärryskyky on 10–12-vuotiaan tasolla.

Kirja paljastaa uusia yksityiskohtia myös Trumpin asianajajien yrityksistä suojella presidenttiä ja Trumpin vaalikampanjan mahdollisia Venäjä-kytköksiä penkovalta erikoistutkinnalta.

Woodward kuvailee harjoitushaastattelua, jossa Trumpin silloinen asianajaja John Dowd esitti erikoissyyttäjä Robert Muelleriä ja hiillosti presidenttiä antaakseen tälle käsityksen siitä, millaista olisi suostua Muellerin haastateltavaksi. Juuri niin kuin Dowd pelkäsi, Trump puhui ristiriitaisia ja turvautui suoriin valheisiin. Todellisessa haastattelussa valehtelu voisi poikia presidentille rikossyytteen.

Dowdin kerrotaan sanoneen Trumpille suoraan, että tämä joutuisi oranssiin vankilahaalariin, mikäli suostuisi Muellerin haastatteluun.