Asap Rocky pysyy vangittuna Ruotsissa – määrä esiintyä elokuussa Tampereen Blockfestilla

Tukholman käräjäoikeus on päättänyt, että amerikkalainen rap-artisti Asap Rocky eli Rakim Mayers pysyy vangittuna vielä viikon. Syyttäjä Daniel Suneson on pyytänyt pidätyksen jatkamista. Sunesonin mukaan epäillyn pahoinpitelyn tutkinta vaatii vielä lisäaikaa. Käräjäoikeuden päätöksessä sanotaan, että syyte on nostettava viimeistään ensi torstaina.

Räppärin juristi Slobodan Jovicic moitti oikeuden päätöstä suhteettomaksi.

Oikeuden mukaan Mayers saattaisi karata ulkomaille ja jättää tulematta mahdolliseen oikeudenkäyntiin. Perustelut ovat Jovicicin mukaan järjettömät, koska siinä tapauksessa artisti ei voisi koskaan palata Eurooppaan kiinniottamisen pelossa.

Katutappelu johti pidätykseen

Asap Rocky pidätettiin Tukholmassa puhjenneen katutappelun jälkeen 3. päivänä heinäkuuta.

Riidan kerrotaan puhjenneen rikotuista kuulokkeista. Tapahtumasta on julkaistu parikin videota, ja osapuolet syyttävät yhteenotosta toisiaan. Ruotsin syyttäjänviraston mukaan myös tappelun vastapuolen tekoja tutkitaan.

Pidätyksen perustelut on asetettu kyseenalaiseksi. Ruotsin asianajajaliiton pääsihteeri Anne Ramberg sanoi Dagens Nyheterille, että Ruotsin kansalaista ei ikimaailmassa pidettäisi vastaavassa tilanteessa pidätettynä.

Mayers on kuvannut olojaan Kronobergin vankilassa epäinhimillisiksi ja valittanut myös kehnosta ruoasta.

Ratsuväki riensi apuun, tutkinnanjohtaja lomille

Kohua herättänyt tapaus on nostattanut Yhdysvalloissa julkkisvetoisen solidaarisuusliikkeen. Muun muassa tosi-tv-tähti Kim Kardashian on vedonnut Valkoiseen taloon, jotta se vaatisi 30-vuotiaan artistin vapauttamista.

Yhdysvallat on lähettänyt konsuliasioista vastaavan apulaisulkoministeri Carl Rischin Tukholmaan tapaamaan Mayersia ja Ruotsin ulkoministeriön edustajia.

Sosiaalisessa mediassa leviävään vetoomukseen Mayersin vapauttamiseksi on kertynyt yli 600  000 allekirjoitusta.

Mayersia tukemaan ovat asettuneet Kardashianin lisäksi muun muassa artistit Post Malone, Sean "Diddy" Combs, Nicki Minaj, Meek Mill ja Justin Bieber. Artistin vapauttamista ovat vaatineet myös useat Yhdysvaltojen kongressin jäsenet.

Ruotsin ulkoministeriö on vastannut vetoomuksiin toteamalla, että maan oikeusjärjestelmä on hallituksesta riippumaton. Tapauksen käsittelyä näyttää venyttäneen myös se, että alkuperäinen tutkinnanjohtaja jäi kesälomalle ja vaihtui toiseen.

Asap Rockyn on määrä esiintyä elokuussa Tampereen Blockfestilla, jossa hän esiintyi myös vuonna 2016.

Mayers on syntyjään New Yorkin Harlemista. Vuonna 1988 syntynyt Mayers sai nimensä rap-legenda Rakimin mukaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.