Aseiden 3D-tulostusmallien julkaiseminen ei sittenkään tule vielä lailliseksi USA:ssa

Yhdysvalloissa oikeus on päättänyt, ettei ampuma-aseiden 3D-tulostamisen mahdollistavien mallien julkaiseminen internetissä sittenkään tule lailliseksi elokuun alusta lähtien. Oikeus määräsi tilapäisen toimeenpanokiellon Yhdysvaltojen valtionhallinnon päätökselle sallia mallien julkaisu.

Asiaa on määrä käsitellä oikeudessa 10. elokuuta. Sitä ennen malleja ei saa julkaista.

Oikeus otti asian käsittelyyn, koska kahdeksan osavaltiota ja pääkaupunkialue District of Columbia olivat haastaneet valtionhallinnon oikeuteen estääkseen asemallien julkaisun.

Osavaltioiden ja pääkaupunkialueen mielestä julkaisun salliminen sotisi vastoin niiden oikeutta säätää itse omat lakinsa, joilla ne voivat halutessaan rajoittaa kansalaisten mahdollisuuksia hankkia aseita.

3D-tulostetuissa aseissa ei ole sarjanumeroita, joiden avulla viranomaiset voisivat jäljittää ne. Julkaisuluvan vastustajat pelkäävät, että rikolliset käyttävät tätä hyväkseen. Lisäksi aseen tulostaminen itse voi houkuttaa niitä, joille viranomaiset eivät ole myöntäneet aselupaa esimerkiksi mielenterveysongelmien tai joukkosurmafantasioiden vuoksi. Muovista tulostettavan aseen malli pelottaa monia myös siksi, että metallinpaljastin ei havaitsisi muovista asetta.

STT:n haastattelemat suomalaisasiantuntijat ovat kuitenkin sitä mieltä, että laittoman aseen valmistaminen on helpompaa ilman 3D-tulostinta kuin tulostamalla, ja että rikollisten on nyt jo mahdollista tehdä halutessaan aseita itselleen. Kuluttajien ulottuvilla olevilla tulostimilla ei heidän mielestään pysty toimivaa asetta tulostamaan.

 

Valkoinen talo vastustaa muoviaseita

 

Yhdysvallat päätti sallia asemallien julkaisun sopiakseen oikeusjutun, jonka aseaktivisti Cody Wilson oli nostanut valtiota vastaan. Wilsonin mielestä Yhdysvaltojen perustuslain toinen lisäys, joka takaa oikeuden kantaa asetta, turvaa myös oikeuden valmistaa itse omia aseita. Hänen lakimiehensä ovat myös vedonneet sananvapauteen perustellakseen, miksi malleja pitäisi saada julkaista vapaasti.

Oikeusprosessi oli venynyt monta vuotta, kunnes valtio päätti yhtäkkiä sopia jutun välttyäkseen oikeuskäsittelyltä – ja antaa Wilsonille mitä tämä halusi. Päätös yllätti monet asiaa seuranneet, sillä Wilson oli jo hävinnyt juttunsa kahdessa oikeusasteessa.

Wilson oli aloittanut oikeusprosessin presidentti Barack Obaman virkakaudella, mutta jutun sopimisesta päätti presidentti Donald Trumpin hallinto. Ainakaan toistaiseksi ei ole tiedossa, vaikuttiko vallanvaihdos valtion päätökseen.

Tiistaina Valkoinen talo otti kantaa muovista tulostettavia aseita vastaan. Valkoisen talon tiedottaja Hogan Gidley korosti, että kokonaan muovista tehdyt aseet ovat olleet laittomia lähes kaksikymmentä vuotta, ja että Trumpin hallinto kannattaa kyseistä lakia.

Trump itse tviittasi perehtyvänsä kysymykseen 3D-tulostettujen muovisten aseiden myynnistä.

–  Puhuin jo (kivääriyhdistys) NRA:n kanssa, ei siinä tunnu paljon järkeä olevan, hän sanoi.

Sen enempää Wilsonin oikeusjutussa kuin osavaltioiden ja pääkaupunkialueen nostamassa oikeusjutussakaan ei kuitenkaan ole kyse 3D-tulostettujen aseiden myynnistä vaan siitä, saako niiden malleja julkaista internetissä, jotta kuka tahansa 3D-tulostimen käsiinsä saava voi yrittää itse tulostaa oman aseensa.

Kivääriyhdistys NRA tunnetaan aselakien rajoittamisen vastustamisesta ja muusta aseteollisuuden etujen ajamisesta.

Osa USA:n osavaltioista taistelee 3D-tulostettujen aseiden laillistamista vastaan

CNN: 3D-tulostettavat aseet kohta laillisia Yhdysvalloissa – malleja saa julkaista internetissä